streda, 17 máj 2017 12:01

Lukovišťský kalíščok má svojho šampióna. Je ňou slivovica od Jána Šimona z Vyšnej Pokoradze

Napísal(a) Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Viac ako 260 vzoriek z 30 páleníc z Banskobystrického kraja a okolia hodnotilo 44 degustátorov. To je len niekoľko čísel z degustácie ovocných destilátov, ktorá sa konala v piatok 12. mája 2017 v Lukovištiach v rámci súťaže Lukovišťský kalíščok. Degustátori pod odborných dohľadom členov Slovenského Rádu rytierov destilátov anonymne hodnotili vzhľad, čistotu a intenzitu vône a chuti, ako aj vzájomnú vyváženosť chuti a vône páleniek. Spomedzi 6 súťažných kategórií - slivka, hruška, jablko, čerešňa/višňa, záhradná zmes a iné

- bola najpočetnejšie zastúpená kategória sliviek. V kategórii iné destiláty sa hodnotitelia stretli s pálenkami z hrozna, drienky, šípky, trnky, bazy, maliny, marhule i raže. Najlepšie hodnotené destiláty postúpili do finále, v ktorom boli určení víťazi jednotlivých odrôd a šampión súťaže, ktorým sa stala slivovica od Jána Šimona z Vyšnej Pokoradze vypálená v pálenici v Lukovištiach.
Okrem toho hodnotitelia udelili zúčastneným pestovateľom 78 zlatých, 75 strieborných a 70 bronzových diplomov, čo svedčí o vysokej úrovni zúčastnených vzoriek. „Ich mená spoznáme 15. júla 2017, kedy sa uskutoční koštovka páleniek pod názvom Lukovišťský kalíščok a ocenenie víťazov. V tento deň bude možné ochutnať všetkých 265 súťažných destilátov a nebude chýbať ani kultúrny program.“ dodala Alena Segedyová, starostka obce Lukovištia.
Podujatie organizujú: Obec Lukovištia, Združenie pestovateľských páleníc SR Nitra, Gemerská poľnohospodársko-potravinárska komora Rimavská Sobota, Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov Rimavská Sobota, Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov Lučenec, Miestna akčná skupina MALOHONT Hrachovo.
Miroslava Vargová 

Foto: Ivana Kováčová a Lucia Mitterová 

 

 

 

Čítať 2106 krát Naposledy zmenené streda, 17 máj 2017 13:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!