štvrtok, 16 máj 2019 15:50

Karpatská kvapka krvi pribudla aj v Bartošovciach Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dňa 13.4.2019 od 08.00 do 10.00 hodiny Klub darcov krvi Slovenského Červeného kríža v Bartošovciach v spolupráci s Obecným úradom obce a Národnou transfúznou službou SR, pracovisko Prešov, zorganizoval už opakovane v miestnej škole „Karpatskú kvapku krvi“. Túto akciu organizuje miestny klub darcov krvi SČK už po štvrtýkrát. 

Obec Bartošovce má 730 obyvateľov a obecné zastupiteľstvo si činnosť kludu darcov vysoko cení a dokonca členom vyčlenili na obecnom úrade miestnosť, kde majú aj svoju pamätnú izbu. Aktívne spolupracujú s obdobnou organizáciou v Taliansku a v poľských Gorliciach.

Predseda KDK SČK pri príležitosti 100. výročia vzniku ČK na Slovensku k slávnostnému odberu pozval aj zakladateľov „Karpatskej kvapky krvi“, bývalého prezidenta SČK pána PaedDr. Milana Kručaja (bývalý reprezentant ČSR v plávaní a účastník finále na OH v Ríme v roku 1960) a jeho viceprezidenta JUDr. Jozefa Pupalu z Čierneho Potoka, okr. Rimavská Sobota, ktorý bol od roku 1990 dve volebné obdobia prvým predsedom Klubov darcov krvi na Slovensku, ktorých v tom čase bolo 22. Žiaľ, vďaka „politike SČK“ po roku 2001 Kluby darcov krvi zrušili a mohli existovať len ako ZO SČK, takže väčšina z nich zanikla.

V Bartošovciach prišlo darovať v tento deň 19 darcov z obce a blízkeho okolia, aj napriek chladnému počasiu – v noci snežilo a ráno vítal prvých darcov dážď. Z Bartošoviec to boli: Patrik Vojtek, Gabriel Herstek, Pavol Puchalík, Ľubomír Šináľ, Radoslav Novák, Martin Lazúr, Ľubo Horváth, Dušan Lenárt, Peter Lenárt, Agáta Jančušová, Tímea Cenká, Jozef Cenky, Ján Hudák. Z Hertníka: Iveta Nováková, Ondrej Novák, Martina Harčarufkova, Mária Kučíková, z Raslavíc Jančuk Lukáš. Z Osikova Beta Baniková.

Za pozornosť stojí, že ako vidieť zo zoznamu, darcovstvo je v tomto regióne rodinnou tradíciou. Napríklad Dušan Lenárt prišiel so synom Petrom a dcérkou Máriou Kušíkovou a Iveta a Ondrej Novákovci z Hertníka.

Po skončení odberu krvi predseda klubu pozval darcov na kávu a prehliadku klubovne na OcÚ v Bartošovciach, kde majú vystavené predmety a trofefeje, ktoré klub získal na súťažiach s družobnými organizáciami a kroniku klubu.

Ná záver len podotýkam, že v začiatočných ročníkoch sa odberov v poľských Gorliciach a Bardejove v rámci „Karpatskej kvapky krvi“ zúčastnili viacerí darcovia krvi i zo vzdialenejšieho okolia. Napríklad manželia Majoroszovci z Gemera, Ing. Alžbeta Pupalová s manželom, Slavomír Skalák z Tornale a dokonca manželia Gyermuszkovci z Maďarskej Kazincbarciky.

Ale o začiatko tejto akcie niekedy nabudúce.

Takže aj touto cestou patrí poďakovanie darcom aj organizátorom odberu krvi „Karpatská kvapka krvi“ v Bartošovciach.

Foto autor príspevku 
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 6058 krát Naposledy zmenené pondelok, 27 máj 2019 20:12

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Jozef  Gutt streda, 22 máj 2019 11:38 Napísal(a) Jozef Gutt

    Poopravím niektoré mená Patrik Vojtek Martin Lazúr Martina Harčarufková Mária Kučiková som rád, že po dlhšom čase som sa mohol stretnúť s bývalým prezidentom SČK PeadDr. Milanom Kručajom a jeho vicepezidentom JUDr. Jozefom Pupalom a vyslovujem presvedčenie, že aj na budúcom ročníku to nebude inak Jozef Gutt predseda KDK SČK Bartošovce

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!