Vytlačiť túto stránku
utorok, 31 december 2019 14:35

Prečo nemá bezpríspevkový darca krvi nárok na verejné ocenenie? Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 12.12.2019 Územný spolok Slovenského červeného kríža v Rimavskej Sobote oceňoval mnohonásobných bezpríspevkových darcov krvi tohto okresu. Podujatie sa uskutočnilo v budove protestantskej cirkvi v Rimavskej Sobote, ktorá nesie názov, ktorému nerozumiem, lebo nie som maďarskej národnosti, narodil som sa v Čechách. Bolo mi však prezentované, že je to dom PROTESTANTSKEJ CIRKVI, ktorá podlieha pod „episkurát“ v Madarsku.

Pri referátoch pani tajomníčky a podpredsedníčky Územného spolku SČK v Rimavskej Sobote mi chýbala spomienka na niektoré osobnosti, ktoré by si v tomto prejave zaslúžili pozornosť, napr. pani Knapčoková, prvá Slovenka, rodáčka z Tisovca, ocenená Mezinárodným červenným krížom medailou Florence Nightingalovej,

ďalej prvý ocenený zlatou medailou MUDr. Jánskeho v okrese Rimavská Sobota, účastník SNP Ondrej SÝKORA, ani o prvých držiteľoch diamantovej a briliantovej plakety nebola ani reč.
Reč nebola ani o pani MUDr. Ľudmile Polakovičovej, viceprezidentke federálneho ČK, ani slovo nepadlo o MUDr. Štefanovi Cifrušovi, ktorý osobne prispel finančne na odkúpenie budovy SČK v Rimavskej Sobote (súčasné vedenie odovzdalo budovu do vlastníctva ústredia SČK v Bratislave!). Nepadlo ani slovo o MUDr. Losovi, MUDr. Jánovi Maňovskom.., ktorí ako prví na Slovensku založili klub darcov krvi v roku 1990 a mal vyše 60 členov! Dnes to už nie je pravda! Nikto si nespomenul ani na MUDr. Annu Kučákovú.

Po oficiálnom odovzdaní príslušných plakiet mnohonásobným darcom krvi, ktorých mená podľa "kocúrkovského" zákona nemôžeme bez ich súhlasu zverejniť, uvádzame suché čísla. (Poznámka MG: Prečo to vedeli zariadiť a uverejniť aj s menami ocenených darcov v iných okresoch Slovenska?)

V roku 2019 ku dňu 12.12. na Hematologicko-transfúznom oddelení v Rimavskej Sobote sa dostavilo darovať krv 2.260 darcov. Po základnom vyšetrení bola krv odobratá 2.026 darcom z toho bolo 167 prvodarcov.

Ku koncu roka 2018 ÚzS SČK v Rimavskej Sobote evidoval spolu 20 držiteľov Medaily MUDr. Kňazovického, za viac ako 100 bezplatných odberov krvi u mužov a za 80 u žien.

Územný spolok k tomuto dátumu eviduje 105 držiteľov diamantovej plakety MUDr. Jana Jánskeho (za 80 bezplatných odberov u mužov a 60 bezplatných odberov u žien), 779 držiteľov zlatej plakety MUDr. Jánskeho (za 40 bezplatných odberov u mužov a 30 bezplatných odberov u žien), 1.731 držiteľov striebornej plakety a 3.086 držiteľov bronzovej plakety MUDr. Jánskeho.

V spomínaný deň k týmto počtom pribudli traja držitelia plakety MUDr. Kňazovického, dvaja diamantovej, 17 zlatej, 37 striebornej a 55 bronzovej plakety MUDr. Jana Jánskeho.

Po slávnostnom odovzdaní plakiet nasledovala diskusia, v ktorej za ÚzS SČK v Rimavskej Sobote poďakovala oceneným darcom krvi a hosťom za účasť na slávnostnom ocenení mnohonásobných darcov krvi pani predsedníčka ÚzS SČK.

Po ukončená aktívu všetci účastníci boli pozvaní na slávnostný obed.

Foto autor príspevku.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1545 krát Naposledy zmenené streda, 01 január 2020 10:51

Galéria obrázkov