Vytlačiť túto stránku
pondelok, 09 marec 2020 23:00

Darcov krvi od koronavírusu ochránila v Tornali bohyňa Lada Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nadšenci, darcovia krvi bez nároku na odmenu dňa 9.3.2020 darovali v Tornali bezplatne krv. Termín odberu krvi bol dohodnutý už pred koncom minulého roka. Nikto nepredpokladal, že sa rozšírí epidémia „KORONAVÍRUSU“. Napriek striktným opatreniam a zrušeniu pôvodného miesta odberu, vyšlo v ústrety mesto Tornaľa – miestna časť Šafárikovo a umožnilo na poslednú chvíľu odber krvi v Mestskom kultúrnom stredisku v Tornali. Takmer z hodiny na hodinu vyhlasovali príslušné orgány zákaz organizovaniu spoločenských akcií. Napriek tomu prichádzali viac ako 2 desiatky ľudí ochotných darovať krv. No striktné reguly boli nekompromisné.

Na prístupových dverách Mestského kultúrneho domu v Tornali bolo upozornenie, kto nemôže darovať krv. Nuž a samotné sestričky z Národnej transfúznej služby SR, stredisko Banská Bystrica, sa presvedčili, že niektorí darcovia, po prečítaní upozornenia, ani nevstúpili do miestnosti odberu. Stačilo uviesť, že ochotný darca bol na nákupe v Miškolci, a už nemohol kvôli karanténe darovať  krv.

Napriek prísnym opatreniam bolo zaregistrovaných 11 darcov krvi, z ktorých z dôvodu prísnych opatrení odobrali krv 8 darcom.

Celá akcia bola limitovaná časom. V čase odberu krvi zasadal „krízový štáb mesta“, a jeho záver bol: odvolať všetky spoločenské akcie. O to viac patrí poďakovanie darcom, ktorí napriek prísnym opatreniam prišli darovať krv. Možno, že nad nimi držala ochrannú ruku bohyňa „LADA", ochrankyňa, života, lásky... Preto aj touto cestou patrí poďakovanie darcom, a osobitne ženám, že boli ochotní darovať bezplatne krv. Boli to: Katarína DUSZOVÁ, rodáčka z Podpoľania (darovala krv tretíkrát), Slavomír Skalák, Peter Nociarik z Tornale. Pavol Galko z Držkoviec, Beata NAGYOVÁ z Neporadze – prvodarkyňa, Zsolt Trenka zo Včeliniec, Tibor Volgy a Vojtech Gál z Rimavskej Soboty. 

Zo zdravotných dôvodov nemohli darovať krv: MUDr. Milan Kamenský, Elena Máteová z Tornale a Atilla Cselényi z Gemera.

Za zorganizovanie a ocenevie pre darcov aj touto cestou ďakujemem vedeniu MsKS v Tornali, pánovi Jozefovi Legátovi a Ing. Štefanovi Juhászovi.

Foto autor príspevku.

JUDr. Jozef Pupala
(175 násobný darca krvi)

 

Čítať 1628 krát Naposledy zmenené streda, 11 marec 2020 09:26