piatok, 11 december 2015 21:55

Na aktíve Územného spolku SČK v Rimavskej Sobote ocenili 107 bezplatných mnohonásobných darcov krvi

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

sck IMG 6305 aO tom, že sa v dnešnej „demokratickej dobe" humanizmus nenosí, potvrdzuje aj aktív Územného spolku Slovenského Červeného kríža uskutočnený 11. decembra 2015 v dopoludňajších hodinách v reštaurácii Junior Komplex v Rimavskej Sobote. Na aktíve bolo ocenených 107 bezplatných mnohonásobných darcov krvi, ktorí za svoju dlhodobú humánnu činnosť získali nárok na jednotlivé druhy plakiet. Paradoxné je, že o spomínaný aktív neprejavilo záujem žiadne miestne, či regionálne médium.
Aktív oceňovaných darcov krvi otvoril predseda Územného spolku SČK v Rimavskej Sobote JUDr. Pavol Piliarik. Po otvorení prezentovali svoj kultúrny program žiaci Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote pod vedením zástupkyne riaditeľa školy Mgr. Evy Čarkonyiovej.

O histórii a účasnom stave bezpríspevkového darcovstva hovorila primárka HTO Nemocnice v Rimavskej Sobote Anna Kučáková. Vyzdvihla skutočnosť, že za 55 ročnej histórie bezpríspevkového darcovstva krvi
aj v dnešných zložitých socialnych podmienkach sa v okrese Rimavská Sobota darí kryť spotrebu krvi stále ešte krvou získanou od bezpríspevkových darcov krvi.
Počiatky bezpríspevkového darcovstva v okrese začínali v Nemocnici v Hnúšti, kde sa krv odoberala raz týždenne a prišlo priemerne okolo 20 darcov ochotných darovať bezplatne krv.
Darcovia krvi aj z Rimavskej Soboty chodili krv darovať autobusom do Hnúšte. Od roku 1977 bolo otvorené odberové stredisko aj v Rimavskej Sobote. Avšak personál s vybavením k odberu dochádzal z hnúšťansje nemocnice.
Tento stav trval až do hoku 1988, kedy bolo v areály nemocnice v Rimavskej Sobote otvorené nové Hematologicko-transfúzne oddelenie a odbery sa uskutočńovali každý utorok. Vzhľadom k potrebe krvi od novembra 2015 sa krv odoberá dvakrát do týždňa v utorok a piatok.
Prvým držiteľom zlatej plakety Dr. Jana Jánskeho za 40 bezplatných odberov bol Ondrej Sýkora zo Sušian. Krv darovával napriek hendikepu, keď ako priamy účastník protifašistických bojov bol ranený a stratil zrak. Prvými držiteľmi diamantovej plakety Dr. Jana Jánskeho za 80 bezplatných odberov krvi boli JUDr. Jozef Pupala z Čierneho Potoka a Július Doboš z Gemerskej Panice. Obaja patrili aj medzi prvých držiteľov plakety MUDr. Kňazovického za 100 a viac bezplatných odberov krvi. Do súčasnej doby najviackrát daroval bezplatne krv JUDr. Jozef Pupala, ktorý k 11. decembru 2015 daroval krv 175-krát.
V roku 2015 ku dňu konania tohto aktívu prišlo darovať krv 1874 darcov avšak z rôznych zdravotných dôvodov muselo byť vyradených dočasne 161 darcov.
V roku 2015 nebol trvale vyradený ani jeden darca krvi. Potešiteľné je že spomedzi 1.774 odberov krvi bolo 164 prvodarcov.
Po skončení príhovoru pani primárky MUDr. A. Kučákovej boli odovzdané plakety MUDr. Kňazovického za 100 a viac odberov Jaroslavovi Pinzíkovi z Tornale a Jaromírovi Gembickému zo Zacharoviec. Diamantové plakety za 80 bezplatných odberov /muži/ a 60 odberov/ženy získali 4 darci, Zlaté plakety Dr. Jánskeho za 30 odberov /ženy/ a 40 odberov /muži/ získalo 22 darcov, strieborné plakety za 20 bezplatných odberov získali 24 darci a bronzové za 10 bezplatných odberov získalo 55 bezplatných darcov krvi. Zástupcovia Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Zdravotnej poisťovne dôvera oceneným darcom odovzdali predvianočné darčeky.
Všetkým oceneným darcom krvi poďakovali aj zástupcovia mesta Rimavská Sobota a Nemocnice v Rimavskej Sobote.
Počas slávnostného obeda niektorí darcovia krvi vyjadrovali negatívne osobné skúsenosti s prístupom niektorých lekárov a zdravotného personálu v prípadoch, kedy potreboval ich príbuzný krv, tak skutočnosť, že sú mnohonásobní darci krvi nemali u nich pozitívnu odozvu a museli pre svojich príbuzných „získať“ príslušný počet darcov krvi k ošetreniu ich príbuzného.
Text a foto: JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 3801 krát Naposledy zmenené piatok, 11 december 2015 22:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!