streda, 21 december 2016 10:11

V deň výročia oslobodenia mesta tiekla v Tornali krv

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Správy o krvavých atentátoch vo svete, v Európe, najnovší atentát na veľvyslanca Ruskej federácie v Turecku, útok v Berlíne... V akom kontraste s týmito krvavými udalosťami tiekla krv dňa 19.12.2016 v Tornali. Tentoraz v rámci XI. ročníka GEMERSKEJ KVAPKY SLOBODY, konanej v deň 72. výročia oslobodenia mesta vojakmi Červenej armády a v jej zostave aj rumunskými vojakmi,

ktorých veliteľom bol maršál ZSSR Rodion Jakovlevič Malinovský.
Odber krvi organizavali darcovia krvi, ZO SZPB v Tornali a MÚ Tornaľa v spolupráci s NTS, pracovisko Banská Bystrica. Cestu do malej zasadačky MkS v Tornali si našlo 31 darcov krvi, po lekárskom vyšetrení bola krv odobraná 27 darcom. K tomuto počtu je treba pripočítať 4 darcov krvi z Utekáča, ktorí pre túto akciu darovali krv na HTO v Rimavskej Sobote dňa 13.12.2016 a potvrdenie zaslali organizátorom Gemerskej kvapky slobody (pani Gabriela Hunczmanová - Šusteková, Ivan Vrábeľ, Ivan Priadka a Ján Vrábeľ). Stáva sa už tradíciou, že k odberu krvi chodia aj viacerí rodinní príslušníci. Aj teraz darovali krv manželia Eva a Attila Válintovci z Tornale, pani Beata Šimová so synom Andrejom z Tornale.

O tom, že Gemerská kvapka slobody má už v Tornali a okolí meno, je aj skutočnosť, že krv prišlo darovať 6 darcov, ktorí darovali krv prvýkrát. Boli to Michaela Kováčiková a Štefan Kóšik z Aboviec, Csaba Czókoly z Kráľa, Eva Kvetková, Zoltán Ádam a Alžbeta Pupalová z Tornale. Odber krvi symbolicky ukončila darovaním krvi po prvýkrát študentka 3. ročníka Gymnázia v Tornali, ktorá 26.11. dovŕšila 18. rok svojho veku a prevzala „darcovskú štafetu“ po svojom oteckovi - 175 násobnom darcovi krvi, ktorý dovŕšil 65 rokov a podľa našej legislatívy darovať krv už nemôže.

Darcov krvi by prišlo viac, ale niektorí, najmä súkromní zamestnávatelia odmietajú svojich zamestnancov uvoľňovať na takéto akcie, aj keď to majú podľa Zákonníka práce povinné. Ďalšou prekážkou je dochádzka do zamestnania na „týždňovky“, resp. v zahraničí na cykly.
Napriek týmto okolnostiam hodnotili pracovníci NTS Banská Bystrica odber ako veľmi úspešný a aj touto cestou vyjadrujú darcom a organizátorom takejto krásnej humánnej akcie v predvečer vianočných sviatkov poďakovanie. MUDr. Milan Bojo z NTS Banská Bystrica uviedol, že za rok 2016 na svojich výjazdových odberoch v rámci kraja uskutočnili celkom 5.187 odberov, z toho v Tornali, Rimavskej Sobote a Čiernom Potoku 98. Na záver poďakoval aj neprítomým darcom krvi za všetkých pacientov, ktorým „vaša krv pomôže obnoviť zdravie, alebo zachrániť život!“
Za vydarené zorganizovanie celej akcie je nutné poďakovať Ing. Štefanovi Juhászovi s Chanavy, Jozefovi Legátovi z Tornale, Árpadovi Gergelyovi z Tornale, Jánovi Budajovi z Gemera a Tiborovi Tóthovi z Hajnáčky.
JUDr. Jozef Pupala

 

 

Čítať 1930 krát Naposledy zmenené streda, 21 december 2016 10:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!