sobota, 11 marec 2017 13:14

Gemerská kvapka krvi k MDŽ tentoraz v Tornali

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 8. marca 2017 v čase od 08.00 do 11.00 hodín sa uskutočnila v Tornali už jedenástykrát „GEMERSKÁ KVAPKA KRVI K MDŽ“. Kvapku krvi organizujú samotní darcovia krvi v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR, pracovisko Banská Bystrica, Mestským úradom v Tornali a dobrovoľníkmi, ktorí boli ochotní podieľať sa na tejto ojedinelej humanitnej akcii a podporiť ju.

Ak bola v prvých rokoch tradícia, že darcov krvi a personál NTS prišiel pozdraviť štatutárny zástupca mesta a dokonca prispel na upomienkové darčeky pre darcov krvi (v kvapke krvi k MDŽ, pre ženy darkyne karafiátom), v poslednom období sa akoby Mestský úrad od takejto akcie „dištancuje“! 

V posledných odberoch museli organizátori uvedenej akcie žiadať MsKS v Tornali o povolenie organizovať tieto akcie v jeho priestoroch. Pritom jeho štatutárny zástupca pán generálny riaditeľ MsKS v Tornali, sa ani raz neunúval osloviť, pozdraviť darcov krvi, ktorí svojím počinom reprezentujú bezplatne mesto Tornaľa ako on, napriek tomu, že je za svoju funkciu platený.

Darcovia krvi spolu s MÚ Tornaľa pritom túto akciu, ako aj akciu „Gemerská kvapka krvi slobody“ pri príležitosti oslobodenia mesta Tornaľa, organizovali nezištne s cieľom, aby pomohli spoluobčanom, ktorí potrebujú krv k obnove zdravia, alebo potrebujú túto životodárnu tekutinu pre záchranu života. 

Tento rok sa stal výnimkou. Pán riaditeľ MsKS v Tornali na obvyklú písomnú požiadavku o poskytnutie priestorov k uskutočneniu spomenutej akcie odpovedal, že z „dôvodu organizovania MDŽ mestským úradom“ to nie je možné a odporučil iný termín.

Nuž, v ustrety darcom krvi vyšiel Dom sociálnych služieb v Tornali, ktorý poskytol bezplatne a ochotne priestory k realizácii tejto akcie. Takže „GEMERSKÁ KVAPKA KRVI K MDŽ“, jej XI. ročník sa uskutočnil vďaka pochopeniu a ochote Domu sociálnych služieb v Tornali v pôvodnom termíne. Termín odberu je dohodnutý s NTS minimálne pol roka dopredu, čiže zmena termínu na poslednú chvíľu znamená neuskutočnenie akcie.

Napriek uvedeným problémom na poslednú chvíľu prišlo darovať krv 34 ochotných darcov, po lekárskom vyšetrení odobrali krv 29-tim. Boli to: Erika Dobiašová, Beata Šimonová, Póša Róbert, Peter Nociarik, Anna Labodová, Vladimír Slovenčiak st., Vladimír Slovenčiak ml., Jaroslav Szoltz, Štefan Tóth, Renáta Kovácsová, Kristian Rácsi, Slavomír Skalák, všetci z Tornale, Mária Bibláková zo Stárne, Veronika Nágelová zo Žiaru, Július Foltán, Bc. Zsolt Trenka zo Včeliniec, Martin Spodniak, Štefan Koszár z Aboviec, Tibor Demeter, Csaba Csókoly z Kráľa, Kornélia Innadvárová z Kečova, Attila Cselényi, Ján Budaj z Gemera, JUDr. Jozef Pupala z Čierneho Potoka, Gergély Pál z Tácht, Renáta Volomiová, Marek Edôsi z Figy, Pavel Galko z Držkoviec, Róbert Lenkey z Lenky, Róbert Štefan Országh z Vlkyne, Tibor Volgyi, Róbert Gál, Bronislava Mináriková z Rimavskej Soboty.

Z uvedených darcov krvi prvýkrát darovali krv Veronika Nágelová, Róbert Póša, Kornélia Molárová, Róbert Štefan Országh, Attila Cselényi a Renáta Volónyiová. Zo zdravotných dôvodov z uvedených darcov nemohlo krv darovať päť darcov.

Všetkým darcom krvi, organizátorom kvapky krv k MDŽ, vedeniu a personálu Domou sociálnych služieb v Tornali a všetkým, ktorí prispeli k úspešnosti uvedenej akcie patrí úprimné poďakovanie.

Organizátori akcie darkyniam krvi a všetkým ženám, ktoré sa podieľali na úspešnosti uvedenej akcie venovali k MDŽ symbolický karafiát. K úspešnosti akcie okrem uvedených subjektov prispeli Ing. Štefan Juhász z Chanavy, Jozef Legát a Juraj Gyorfi z Tornale.
Foto autor príspevku:
JUDr. Jozef Pupala

 

 

Čítať 2142 krát Naposledy zmenené pondelok, 20 marec 2017 09:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!