streda, 17 máj 2017 13:48

„Kvapka krvi Martinka Sucháča“ už piaty rok zachraňuje životy

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vedenie Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR, pracovisko Banská Bystrica a rodičia bývalého študenta tohoto gymnázia Martinka Sucháča dňa 15. mája 2017 zorganizovali už V. ročník „KVAPKA KRVI MARTINKA SUCHÁČA“. Odber sa uskutočnil priestoroch gymnázia na ulici Hatványiho v čase od 08.00 do 11.00 hodiny.

Martinko Sucháč ako jediné dieťa manželov Sucháčovcov bol vynikajúci študent Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote. Krátko pred maturitou mu diagnostikovali zákernú chorobu. Liečbu podstúpil v Bratislave. Napriek celoslovenskej akcii, pri ktorej vyše 160 darcov mu darovalo krv, boj s touto chorobou prehral.  
Je pekné, že nová pani riaditeľka Gymnázia Ivana Kraska, RSDr. Miriam Szántová, prevzala štafetu od svojho predchodcu Mgr. Jána Čemana aj v tejto humánnej akcii. Jej zásluhou bola kvapka krvi spopularizovaná medzi študentmi samotného gymnázia, ale aj na iných stredných školách v okrese a na verejnosti. Darovať krv prišlo rekordných 41 darcov a z toho bolo 16 takých, ktorí prišli darovať krv prvý raz. O povedomí tejto humánnej akcie medzi vejenosťou svedčí aj skutočnosť, že z Tornale a okolia prišlo krv darovať do gymnázia 15 darcov, z toho 3 študentky tornaľského gymnázia.
IMG 0171Rekordných 80 odberov zavŕšil darovaním krvi aj pán Július HUBAY zo Štrkovca, ktorý práve medzi študentmi daroval krv 80-tykrát, a dosiahol nárok na diamantovú plaketu MUDr. Jána Jánskeho. Medzi darcami bola aj pani Renáta Peštiová, ktorá pracuje v zahraničí, ale návštevu domova si naplánovala tak, aby mohla prísť darovať krv práve na pamiatku Martinka Sucháča, pretože ho osobne poznala. Darovať krv prišla aj pani Janka Švejnohová so svojou dcérkou prvodarkyňou Alexandrou, ktorá je študentkou gymnázia Ivana Krasku. Jedného darcu krvi prišla dokoncapovzbudiť aj manželka s dcérkou.
Rodičia Martinka Sucháča pripravili pre darcov krvi „nadštandartné“ občerstvenie a spolu s organizátormi akcie aj touto cestou vyjadrujú poďakovanie všetkým, ktorí prišli darovať krv v rámci tejto akcie. (Autorkou básne Kvapka krvi (na obr. vpravo) je pani Trnavská a je venovaná Martinkovi Sucháčovi a darcom krvi.) 
Prvodarcovia z Gymnázia Ivana Krasku v Rimavskej Sobote boli: Magdaléna Midinová, Simona Szollosiová, Ján Kalo, Frederik Liskovský, Ivan Kriné, Karin Molnárová, Tomáš Túnyi, Adrian Jenei, Martin Juhaniak, Patrícia Miroszemská, Simona Albertová, Rebeka Molnárová Alexandra Švejnohová. Z gymnázia z Tornale darovali krv študentky Alžbeta Pupalová a prvodarkyne Júlia Trenková a Bianka Ondrejšíková.
Ďalej darovali krv (dospelí): Peter Lupták z Vyšnej Pokoradze, Štefan Kosik z Aboviec, Marian Jánošdeak, Jaroslav Pinzík, Július Foltán, Norbert Ríz z Tornale, Július Hubay zo Štrkovca, Matej Škvarka a Miroslav Kochan z Hrachova, Adam Markotán Rimavské Zalužany, Attila Cselény, Martin Gombos z Gemera, Marcel Kováč z Čierneho Potoka, Martia Dondová z Molnárky, Tomáš Hulina z Čerenčian, Oskar Vígh, Kristína Majanová, Janka Švejnohová a Renata Peštiová z Rimavskej Soboty, Nándor Nagy z Káloše, Tibor Demeter z Kráľa, Gergely Pál z Tácht, Ing. Csaba Hegedus z Dolných Zahorian a Pavel Galko z Držkoviec.

Poznámka: Kritika sa vzniesla zo strany dospelých darcov krvi, ktorým, na rozdiel od študentov, ktorí majú cestovné vlakom bezplatné, nemohli pracovníci NTS túto položku preplatiť. Smernice im nedovoľujú preplácať dospelým darcom cestovné, pokiaľ sa odber koná v školskom zariadení a mimo samosprávny kraj, kde má dospelý darca trvalé bydlisko. Bolo by žiadúce, aby sa kompetentné ministerstvá (zdravotníctva a financií)riešením tohto problému zaoberali.

JUDr. J. Pupala

 

 

Čítať 2238 krát Naposledy zmenené streda, 17 máj 2017 16:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!