streda, 04 november 2020 16:17

Rožňavská nemocnica otestovala takmer 1800 ľudí, pomohli aj študenti

Napísal(a) Jana Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Presne 1756 ľudí otestovali na koronavírus minulý týždeň počas štvrtka a piatka (29. a 30. októbra) v Nemocnici Svet zdravia Rožňava. Zdravotníci nemocnice testovali všetkých zamestnancov zdravotníckeho zariadenia vrátane ich rodinných príslušníkov a pri lôžkach všetkých hospitalizovaných pacientov. Na pomoc im prišli aj študenti lekárskych fakúlt, ktorí nemocnici pomáhali aj počas prvej vlny pandémie.

Ako pozitívnych bolo antigénovými testami označených len päť ľudí, čo predstavuje 0,28 percenta z celkového počtu testovaných osôb. Pozitívny výsledok testu nemal žiadny zo zamestnancov, zdravotníkov či nezdravotníkov.

Pri testovaní prišli rožňavskej nemocnici pomôcť aj štyria študenti lekárskych fakúlt z Košíc a Ostravy. Traja z nich nemocnici ako dobrovoľníci pomáhali už aj počas prvej vlny pandémie. Teraz ich k spolupráci opäť oslovil námestník nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť a primár oddelenia vnútorného lekárstva MUDr. Petr Kopecký. Študenti sa zorganizovali v priebehu niekoľkých hodín a s nadšením priložili opäť ruku k dielu.

„Napriek ťažkým podmienkam, ktoré sú dnes v zdravotníckych zariadeniach, sme dokázali toto testovanie pripraviť a organizačne zabezpečiť v priebehu niekoľkých hodín, za čo by som chcel oceniť všetkých našich pracovníkov,“ uviedol Vladimír Dvorový, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare.

Testovanie v celej sieti ProCare a Svet zdravia sa uskutočnilo v skoršom termíne, aby nemocnice neboli zaťažené víkendovým plošným testovaním, zdravotníci sa mohli do celoslovenského testovania zapojiť a zároveň bola zabezpečená prevádzka zdravotníckych zariadení. Celkovo sieť poslala na pomoc štátu minulý týždeň 800 ľudí.

Jana Fedáková

 

Čítať 1064 krát Naposledy zmenené streda, 04 november 2020 16:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!