Vytlačiť túto stránku
pondelok, 16 január 2023 14:38

Vlani sa v nemocniciach Svet zdravia na Gemeri narodilo najviac chlapcov Doporučený

Napísal(a) B. Krejčíová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Z pôrodnice v rimavskosobotskej nemocnici Z pôrodnice v rimavskosobotskej nemocnici Archív: Svet zdravia

V Nemocnici Svet zdravia Rožňava sa minulý rok (2022) narodilo 579 detí. V pôrodnici vlani prišlo na svet 299 chlapcov a 284 dievčat. Štyri mamičky sa tešili z dvojičiek. Najčastejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svoje novonarodené dievčatká, boli Natália, Nela a Viktória. U chlapcov dominovali mená Oliver, Tobias a Adam. 

Prvé dieťatko, ktoré prišlo v rožňavskej nemocnici na svet tento rok, je chlapček Michal. Narodil sa 1. januára o 15.35 hod. Po narodení malý Michal vážil 3290 gramov a meral 48 centimetrov. Jeho mamičkou je 29-ročná Michaela z Dobšinej.

Nemocnica Svet zdravia Rožňava poskytuje mamičkám možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu, ktorú vlani využilo 95 mamičiek. Jedenásť mamičiek využilo aj možnosť vytvoriť si v spolupráci s personálom individuálny pôrodný plán a naplánovať si tak spoločne všetky detaily pôrodu.

rv 1 Pôrodnica v rožňavskej nemocnici 2Tento rok pre budúce mamičky v rožňavskej nemocnici chystajú novinku – možnosť používať pri pôrodoch bylinnú náparku. Bylinná náparka je jemná procedúra s veľkou silou. Je to úplne jednoduchý a zároveň veľmi účinný nástroj, ktorý pozostáva z byliniek s teplou vodou a pohodlnej stoličky. Bylinná náparka je považovaná za veľkú podporu pri pôrodnom procese, pričom nahrievanie pôsobí pozitívne na uvoľnenie, prehriatie a otvorenie pôrodných ciest. Budúce mamičky sa tak môžu tešiť na nový komfort, ktorý spríjemní ich krásny okamih, akým je pôrod.

rv 2 Pôrodnica v rožňavskej nemocnici 

V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota

 

V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa minulý rok uskutočnilo 978 pôrodov. Na svet prišlo 514 chlapcov a 474 dievčat. Desať mamičiek si z pôrodnice odnieslo dvojičky. 

Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Hana, Ema a Natália. U chlapcov zase dominovali Oliver, Ján, Tomáš a Adam. Tradičné slovenské mená často vystriedali aj tie exotické ako: Ozan, Phoebe, Sinad, Nihan, Cataleya, Demóna, Briliana či Asyja.

 

rs 2 Pôrodnica v rimavskosobotskej nemocnici 2Prvé dieťatko, ktoré prišlo v rimavskosobotskej nemocnici na svet tento rok, je dievčatko Kiara. Narodila sa 1. januára o 2.45 hod. Po narodení malá Kiara vážila 2120 gramov a merala 44 centimetrov. Narodila sa 24-ročnej mamičke Henriete z obce Janice.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu v nemocnici v Rimavskej Sobote naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vytvoriť si tak môžu individuálny pôrodný plán. Minulý rok túto možnosť využilo 10 mamičiek. 

rs 1 Pôrodnica v rimavskosobotskej nemocnici

 

Nemocnica poskytuje aj predpôrodnú prípravu, ktorú minulý rok absolvovalo 35 mamičiek. 

 

 

Všetky informácie o pôrodnici nájdu mamičky na webe https://www.procare.sk/moja-porodnica-rimavska-sobota/.

 

 

Foto: archív Svet zdravia 

 

Bianka Krejčíová 

 

 

 

 

Čítať 430 krát Naposledy zmenené utorok, 17 január 2023 11:08