utorok, 19 október 2021 19:59

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera (6) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera  (13/50)

Ako to bolo s prepadnutím Dobšinej?

Fiľakovo – perla uhorskej pevnosti sa v r. 1554 dostala do rúk Turkom. Turci začali hrad i podhradie zveľaďovať! Mustafa Sokoli vybudoval džamiju s minaretom, kúpele, záhrady... Mesto sa stalo mestom obchodu s dieľňami, vodovodom...

Okolité obce však prosperitu nepociťovali, ale naopak museli platiť vysoké dane, a ak tak neurobili, bolo "zle-nedobre".

Príkladom môže byť i DOBŠINÁ. Beg ich už od roku 1580 upozorňoval na možné sankcie za neposlušnosť a neskoré platenie "daní". V roku 1584 sa to stalo skutočnosťou!

Malá ilustrovaná história horného Gemera.  (14/50)

mihhg burčo 14

 

 

14. októbra 1584 o deviatej hodine večernej Turci z oblasti Ramže napadli mesto.

Musela to byť hrôza, veď ráno za svitania vliekli údolím Slanej 350 mladých ľudí do Fiľakova. Starých a deti nešetrili a domy podpálili. Udáva sa, že v tom roku bolo na trhu vo Fiľakove predaných asi 2 000 kresťanov.

V Dobšinej zvonček "cintale" na veži evanjelického kostola dodnes pripomína túto tragédiu.
... a čo bolo ďalej?

V roku 1593 vojská Žigmunda Rákocziho a Štefana Báthoryho Fiľakovo dobyli... V roku 1682 ho však Turci znovu obkľúčili (i za pomoci Thőkőlyho) a vyhodili do vzduchu.
Sám pánboh vie kde skončili mládenci a devy z Dobšinej...

... možno ich potomkovia sú stále kdesi v Turecku.

 

 

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera.  (15/50)

mihhg burčo 15

 

Nemôžem obísť to, čím bol tento kraj na úpätí pohoria, ktoré dostalo názov Slovenské rudohorie a to je BANÍCTVO a HUTNÍCTVO. Nie, nebudem opakovať to, čo mnohí odborníci o tejto činnosti napísali. Ak máte záujem, navštívte stránku "karol-duck-estranky.sk", alebo si prečítajte knihy od RNDr. Ondreja Rozložníka (napr. "Banská víla")
V podzemí je uložené bohatstvo rúd, kovov – zlato, striebro, kobalt, nikel i rudy železné...

Do Dobšinej vedie cesta od rieky Slaná popri potoku a z mesta viedli cesty ďalej cez Dankovú, Čuntavu, sedlo Besník do údolí Hrona, alebo cez Lányiho hutu na GÁPEĽ, Voniarky, Dobšinskú Mašu v údolí Hnilca.

Osobne rád chodím do Lányiho huty, či na Voniarky, kde zjari bohato kvitne "šafran karpatský" (Crocus) a na Gápeľ, ktorý má skutočne magické čaro. Gápeľ (žentúr) bolo prevodové zariadenie na pohon pracovných strojov pomocou svalovej energie ľudí, či zvierat.

 

Čítať 741 krát Naposledy zmenené utorok, 19 október 2021 22:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!