utorok, 28 december 2021 20:01

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera (18) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera "Dobsinensis": (49/50)

Dobšiná v zime mala, a možno i ešte pre terajších mladých, má svoje čaro. Z bežných zimných aktivít sa v polovici 20. stor. dostáva do popredia lyžovanie. "Pišel" sa dočkal lyžiarskeho vleku a celý areál nikto nenazýval inak ako "ALWEG". Žiaľ, dnes tu trčia len hrdzavé konštrukcie...

Dobšinskí lyžiari dosahovali pozoruhodných výsledkov. Dobre sa darilo i bežeckému lyžovaniu a bola snaha dostať do celoštátneho povedomia trasu z Dobšinského kopca na Čuntavu.

Na Čuntave turisti vybudovali peknú chatu a ich agilitu ocenili i stovky turistov na XVII. Slovenskom zimnom zraze v roku 1983. Myslím si, že turistika v Dobšinej si zasluhuje osobitnú kapitolu, veď z jej radov vyšli i viacerí známi horolezci (G. Haak, Ľ. Záhoranský, bratia Križovci...).

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera "Dobsinensis": (50/50)

 

dobsina mihhg   burčo 50

 

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera so zameraním najmä na staré banícke mestečko DOBŠINÁ stranou 50 končí.

 

 

Vaša odozva a aj zaslané námety ma presviedčajú, aby som pokračoval, veď sú mnohé historické udalosti a aj POVESTI z nášho kraja, ktoré si zaslúžia byť popularizované i takou formou, akú som zvolil ja.

 

Ďakujem za priazeň, tešia ma vaše pripomienky a čakám i doplnky, či námety. Môžete zdieľať, či si niektorú ilustráciu vytlačiť...

 

 

 

 

 

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera  (záver)

   

 

Prvú časť mojej ilustrovanej histórie musím ukončiť tým, čím celý náš región stáročia žil – baníckou prácou. Baníctvo dalo celému regiónu charakter a baníci boli na svoju prácu a výsledky vždy hrdí!

Predstavte si, že už v roku 1683 vzniklo Dobšinské združenie baníkov "BRUDERSCHAFT", ktoré plnilo úlohu svojpomocnej organizácie a od r. 1859 má i svoju pokladňu – "bruderlade"!

Chcel som nakresliť i obrad prijímania, ale zdal sa mi už dostatočne známy, a tak upriamujem pozornosť na TURÍCE.

Turíce (aj ako "letnice" – svätodušné sviatky) sa slávia zvyčajne 49 dní po Veľkej noci a v Dobšinej sa spájajú i s oslavou baníckej slávy.

Tradične sa stavali briezky k domom baníkov, konali sa bohoslužby, pochod s dychovkou mestom... V roku 2015 bol v meste odhalený monolit z kremeňa (30 ton) ako symbol ťažkej práce, ktorá stáročia živila i obyvateľov mesta.

ZDAR BOH! – GLÜCK AUF!

 

Štefan Burčo

 

Čítať 910 krát Naposledy zmenené streda, 29 december 2021 13:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!