Vytlačiť túto stránku
utorok, 21 január 2020 09:59

Ing. Štefan Tomášik: „Prvá trieda vo futbale v okrese Rožňava od sezóny 1996/1997 po sezónu 2010/2011“ Doporučený

Napísal(a) Š. Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Medzi futbalové ihriská v okrese Rožňava, ktoré sa v súčasnosti  nevyužívajú na pravidelné súťaže je aj ihrisko v Rejdovej. Záber z publikácie dokumentuje, že aj v tejto obci sa pravidelne hrával majstrovský futbal. Medzi futbalové ihriská v okrese Rožňava, ktoré sa v súčasnosti nevyužívajú na pravidelné súťaže je aj ihrisko v Rejdovej. Záber z publikácie dokumentuje, že aj v tejto obci sa pravidelne hrával majstrovský futbal. Foto: archív Š. Tomášika

Náš staronový spolupracovník Ing. Štefan Tomášik prispel pre stránku Maj Gemer zaujímavou futbalovou publikáciou s názvom „Prvá trieda vo futbale v okrese Rožňava od sezóny 1996/1997 po sezónu 2010/2011“. Uverejňujeme ju ako prílohu v plnom znení. Ide o druhé vydanie, pričom toto vydanie považuje za konečné. Ako uviedol v rozhovore pred niekoľkými rokmi pre stránku Majgemer, prvé vydanie nebolo kompletné, lebo mu chýbali niektoré fakty, ktoré teraz zapracoval do konečnej verzie. 
V predhovore publikácie jej autor uvádza: "Cieľom tejto publikácie je podať ucelený pohľad na najvyššiu futbalovú súťaž v okrese Rožňava, prvú triedu od roku 1996 po 2011. Voľba hraničných rokov nebola náhodná. Do roku 1996 sa najvyššia okresná súťaž volala II. trieda, preto bol zvolený počiatočný rok 1996. Koncový rok 2011 bol zvolený preto, lebo z najvyššej súťaže postúpili až tri celky do vyššej súťaže."

 Autor v spomínanej publikácii opisuje teda pätnásť futbalových sezón. Pri každej sú uvedené tabuľky, káder postupujúceho mužstva alebo mužstiev, krátky komentár a v rámci možností aj fotografie. Po opise sezón nasledujú zaujímavosti, kde sú uvedené rôzne zaujímavosti súvisiace s touto súťažou. Pre úplnosť informácií sú v ďalšej kapitole uvedené jedenástky ObFZ.

Autor nepíše o problémoch v okresnom futbale, ktoré by mohol k niektorým sezónam dopísať, zameriava sa na fakty. Ďalším cieľom autora je spresnenie niektorých informácií, autor sa stretol v niektorých článkoch Gemerského denníka s chybnou informáciou (napr. derby Jablonov n/T. – Hrhov sa hralo po desiatich rokoch, za Dobšinú hrá Matejovský), v publikácii PhDr. Jozefa Drenka (Kunova Teplica hrala piatu ligu v sezóne 1999/2000), informácia v Polomských novinách, že Šimko hral za Gemerskú Polomu v sezóne 2010/2011, informácia v Nižnoslanských novinách, že Valentík hral za Nižnú Slanú a nekompletná súpiska Nižnej Slanej v sezóne 2000 – 2001 v publikácii D. Vandrášika, Š. Jungera a Mgr. M. Kanabu (chýbajú Stanislav Drábik a Miroslav Plačko).

Autor musel vyrátať aj poradie strelcov v niektorých sezónach, lebo športoví redaktori Gemerského denníka to neurobili, napr. v sezóne 2002 – 2003.

Ako informačné zdroje boli použité noviny: Zora Gemera, Gemerský denník, Gemerský monitor, Jablonovské noviny, Vlachovské noviny, Dobšinské noviny, Polomské noviny, webstránka Tatrana Betliar."

Prvá trieda vo futbale v okrese Rožňava od sezóny 1996/1997 po sezónu 2010/2011

MG 

 

Čítať 1398 krát Naposledy zmenené štvrtok, 23 január 2020 09:15