Vytlačiť túto stránku
utorok, 06 október 2015 17:16

Aktívne sa zúčastňuje maratónu, cyklomaratónu, netypických turistických akcií, najnovšie najťažšej disciplíny Beast Spartan Race Slovensko

Napísal(a) Dr. J. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rak genci 1aNa webstránke Maj Gemer sme už o ambicióznom športovcovi z Rakovnice Ing. Martinovi Genčiovi písali. Je to obdivuhodný mladý muž. Prijíma nové športové výzvy. Aktívne sa zúčastňuje na maratóne, cyklomaratóne, netypických turistických akcií (nočné výstupy), pretekov Spartan Race. Najnovšie sa zúčastnil najťažšej disciplíny Beast Spartan Race Slovensko, ktorý sa konal v Tatranskej Lomnici začiatkom septembra 2015. Oslovili sme ho a rád nám poskytol rozhovor, ktorý vám predkladáme.

1. Ako sa dá slovne priblížiť, objasniť Spartan ?
- Z mojich doterajších skúseností priblížiť túto športovú udalosť jednou vetou je dosť zložité. Od ľudí, ktorí doteraz len počuli o týchto pretekoch a nemali možnosť sa ich či už aktívne či pasívne zúčastniť, je len ťažké si predstaviť, o čom sú tieto preteky. Až keď to vidia na vlastné oči pochopia, o čom to je. Ale ak by som ich mal stručne popísať, tak je to v skratke pretek v teréne, pri ktorom bežci nevedia, aká zložitá je trasa a akú má dĺžku (stanovený je len minimálny počet km, ktorý je platný pre danú obtiažnosť a organizátori postupne pridávajú ďalšie podľa aktuálnych možností). Na trati sa následne nachádzajú prekážky, ktoré, pre zmenu, namiesto

kondičky otestujú svalové schopnosti pretekárov. A ako som videl naživo už mnohokrát, je to hlavne o sebazaprení a snahe dôjsť do cieľa za každú cenu.

rak genci 72. Prečo ste sa zapojili do tohto „športu“ ?
- Pred rokom, keď som sa po prvýkrát zúčastnil tejto súťaže, bolo mojou hlavnou motiváciou skúsiť niečo nové, o čom som dovtedy len počul a chcel som si vyskúšať, či to zvládnem aj ja. Tým že sa trať vždy mení a nie je pevne daná ani jej dĺžka, tak sa tejto súťaže zúčastňujem najmä kvôli pocitu, ktorý má človek vo chvíli, keď je na štarte a nikdy nevie, do čoho ide a či vôbec do cieľa dobehne. Radosť, ktorú potom mám, keď prechádzam cieľovou čiarou je na nezaplatenie.

rak genci 43. Trasy sú náročné, zaťažujúce a vždy iné. Ako sa to dá zvládnuť ?
- Dôležitý je tréning a byť otvorený nečakanému. Bez tréningu sa vyššie kategórie dajú zvládnuť len veľmi ťažko alebo vôbec. A nejedná sa len o kondičný tréning behu, dôležité sú cvičenia na posilňovanie svalstva, nakoľko veľa prekážok dokáže človeka „vyšťaviť“ (či už samotnou prekážkou, alebo prípadne následným trestom – tzv. angličákmi (30 klikov, po každom treba vyskočiť a tlesknúť rukami nad hlavou), ktoré je nutné robiť za trest v tom prípade, ak ste nezvládli predpísanú prekážku. Zároveň sa odporúča mať pozitívny prístup k neznámenu. Tí, ktorí nevedia, čo ich v súťaži čaká, to majú omnoho ťažšie ako ostatní.

rak genci 54. Ste spokojný so svojim výkonom, umiestnením v Tatranskej Lomnici 6. septembra t.r. ?
- Som spokojný, že som došiel do cieľa aj s nejakými rezervami. Nešiel som na dno svojich síl a aj môj čas bol len o niečo menší za odhadovaným, ale mohlo to byť aj trochu lepšie. Najviac určite zohralo rolu to, že trať bola dlhšia o 6-7 km ako sme očakávali, nakoľko ju chceli organizátori urobiť ešte náročnejšou než zvyčajne.

5. Odporúčate to, čo ste osobne skúsili, aj iným mladým ľuďom ?
- Pokiaľ majú radi pohyb a neboja sa väčšieho množstva blata, tak rozhodne. Je to zážitok na nezaplatenie a rozhodne stojí za to vyskúšať si ho. Ak však majú nejaké pochybnosti ohľadom toho, či by to zvládli alebo nie, tak by som im odporučil skúsiť si kratší pretek Sprint, ktorý má len 6 km, ale umožní vytvoriť si vlastnú predstavu o tom, aké sú tieto preteky a či zvládnu aj tú zložitejšiu časť.

6. Aké je vaše smerovanie do budúcnosti ?
rak genci 2rak genci 3rak genci 6- Minulý týždeň som úspešne zvládol 21 kilometrový polmaratón v Košiciach. V nasledujúcom roku by som sa chcel venovať aj naďalej pretekom Spartan. Už teraz mám v pláne zúčastniť sa cyklistických pretekov Spišských 333 Extreme. Na začiatok by som chcel skúsiť kratšiu 200 km trať, ktorú treba absolvovať za 36 hodín, ale láka ma aj dlhšia 333 kilometrová, ktorá je pre mňa ďalšou výzvou. A niekedy sa možno odhodlám na maratónsku trať 42 km.

Za rozhovor ďakuje Dr. J. Sabo

 

Čítať 3236 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09