štvrtok, 26 júl 2012 17:04

Danka a Janka Velďákové už po druhýkrát na letnej olympiáde Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Novodobá história Slovenska zaznamenala už po druhýkrát účasť dvoch rodáčok z horného Gemera ako účastníčok letných olympijských hier. Nezaoberal som sa tým, ako to bolo v našom bývalom spoločnom štáte, ale myslím si, že okrem spomínaných dvojičiek sa z nášho regiónu dvakrát za sebou na toto vrcholné podujatie športovcov nik iný nedostal. Ale bol by som rád, keby sa niekto našiel, kto by mi to vyvrátil, alebo informáciu doplnil o mne neznáme skutočnosti.
Nemusím iste podrobne predstavovať Danku a Janku Velďákové. Obidve sa narodili s rozdielom desať minút v rožňavskej nemocnici 3. júna 1981, ale Pačania, kde prežili svoje najmladšie roky, si ich ani za

svet nedajú nikomu. Ich vrcholový šport a vysokoškolské štúdium však zaviali obidve sestry do Košíc, ktoré sú aj ich terajším domovom. Materský klub našich olympioničiek je v súčasnosti Vojenské športové centrum (VŠC) Dukla Banská Bystrica.
Vážnosť, s akou pristupovali k športu a samozrejme dosahované výsledky, priviedli obidve sestry pred štyrmi rokmi  na olympijské hry do Pekingu a keďže dosahovali požadované výkonnostné limity aj počas ďalšieho predolympijského obdobia, vedenie slovenskej atletiky ich potvrdilo ako svojich zástupcov aj na OH 2012 do Londýna.
Danka sa venuje trojskoku a jej najlepší výkon je 14,51 m, ktorý je zároveň slovenským rekordom. Mesiac pred OH v Londýne skočila v kvalifikácii ME v Helsinkách 14,36 m.
Janka sa venuje skoku do diaľky, v tejto disciplíne dosiahla osobné maximum 672 cm a patrí do prvej trojky slovenských skokaniek do diaľky. Lepší výkon ako ona dosiahli iba Eva Murková v roku 1984 (701) a Renáta Medgyesová v roku 2010 (679). Tento rok na ME v Helsinkách výkonom 631 cm Janka uzavrela elitnú desiatku šampionátu.
O pár dní budeme čakať, ako sa sestrám – dvojičkám bude dariť  na ich druhom štarte na OH. Na ten prvý nemajú dobré spomienky. Aj v športe, ak chcete dosiahnuť výborné výkony, musíte často ísť do rizika. Buď sa vám podarí pekný výsledok, alebo vyjdete naprázdno. A oni vtedy priveľmi riskovali...
Našim Gemerčankám Danke a Janke Velďákovým držme palce na ich londýnskom štarte. Iste budú mať  po svojom návrate  o čom hovoriť a podelia sa so svojimi zážitkami a skúsenosťami aj s nami.
Ondrej Doboš

{jcomments on}

Čítať 2822 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!