streda, 26 jún 2013 11:35

Historické vozidlá v rally Peking – Paríž 2013 prechádzali aj horným Gemerom Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Priaznivci automobilového športu – najmä historického - na celom území Slovenska si mali do svojich kalendárov zaznamenať dátum 24. jún 2013. V tento deň naším územím prechádzali účastníci maratónskej rally historických vozidiel 5. PEKING – PARÍŽ 2013. Ako informoval Auto Klub Košice podujatie sa jazdí po stopách pôvodnej cesty princa Borgheseho, ktorý pred vyše sto rokmi, presnejšie v roku 1907 prešiel púšťou Gobi, oblasťami vnútorného a vonkajšieho Mongolska, cez ruské

stepi až do Moskvy a potom pokračoval do Európy.

Predtým, než celý konvoj pretekov pozostávajúci zo 100 súťažných historických vozidiel a ďalších doprovodných vozidiel vstúpil na naše územie absolvoval neskutočne náročnú, ale zaujímavú trasu. Štart pretekov bol dňa 28. mája 2013 na námestí Pokoja v Pekingu. V nasledujúcich dňoch itinerár viedol vozidlá naprieč územím Číny a Mongolska, potom cez kazašské a ruské stepi, prešiel  Ukrajinou a vstúpil na naše územie a potom pokračuje ďalej cez Rakúsko, Švajčiarsko a Francúzsko až do Paríža, kde na cieľovej rampe na slávnom Champs Elysseés privítajú účastníkov maratónskej rally dňa 29. júna 2013. To budú mať všetci účastníci za sebou 12.246 km cestami a „necestami“ Ázie a Európy.

Pri pohľade na zoznam prihlásených muselo zajasať srdce každého fanúšika automobilového športu. Celá stovka súťažiacich z celého sveta - z Austrálie, Nového Zélandu, USA, Kanady, Japonska, Belgicka, Veľkej Británie, Rakúska, Nemecka, Dánska, Švajčiarska, Francúzska, Talianska, Španielska, Ruska, Poľska, Írska, Švédska a Južnej Afriky – predstavila to najlepšie čo sa v tomto športe dá vidieť.

Organizátorom rally je spoločnosť The Peking to Paris Rally Association Ltd. z Anglicka, ktorá trať na území Slovenska zabezpečila v spolupráci s Auto Klubom Košice so štartom v Košiciach a s cieľom v Bratislave. Takmer 500 km trasa cez Slovensko 24. júna viedla aj cez okres Rožňava a Revúca. My sme si pohľad na historické automobily a ich posádky vychutnali v Štítniku. Túto lahôdku ponúkame vo fotografickej prílohe aj čitateľom stránky Maj Gemer.

Marta Mikitová

{jcomments on}

 

Čítať 2300 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!