×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/telocvicna
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/telocvicna/2
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/telocvicna
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/telocvicna/2
piatok, 17 september 2010 15:28

Nová multifunkčná telocvičňa v Rožňave bude slúžiť žiakom i verejnosti Doporučený

Napísal(a) Zuzana Bobríková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Rožňave 16. septembra 2010 slávnostne otvorili novú multifunkčnú telocvičňu. Foto: M. KoltášV Rožňave vo štvrtok 16. septembra 2010 slávnostne odovzdali do používania novú multifunkčnú telocvičňu Gymnázia P. J. Šafárika, ktorá je spoločnou investíciou Košického samosprávneho kraja a Mesta Rožňava. Slávnostného aktu sa zúčastnili: predseda Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenko Trebuľa, podpredsedovia KSK Ing. Emil Ďurovčík a Ing. Ján Szöllös. KSK ďalej zastupovali aj poslanci Ing. Ján Babič a Gejza Milko. Prítomní boli  aj ďalší hostia. Slávnostný ceremoniál príhovorom otvoril primátor Rožňavy MUDr. Vladislav Laciak. Náklady na výstavbu boli 2,3 milióna eur. Košický samosprávny kraj sa podieľal sumou 1,5 milióna eur a mesto Rožňava 0,8 milióna eur.


Výstavba multifunkčnej telocvične bola jednou z priorít Koncepcie rozvoja športu v KSK. Jej realizácia sa uskutočnila vďaka združenej investícii, na ktorej sa podieľajú regionálna a mestská samospráva. Zmluva o združení právnických osôb bola uzavretá 19. decembra 2008, základný kameň bol položený v októbri 2009. Zhotoviteľom na základe výberového konania bola spoločnosť Ingsteel a.s. Bratislava (spoločnosť stavala popradskú hokejovú arénu a rekonštruuje zimný štadión v Bratislave).
Gymnázium P. J. Šafárika je jednou z najstabilnejších stredných škôl v tomto regióne. V škole sa telesná výchova doteraz vyučovala len v provizórnych alebo prenajatých priestoroch, čo už nespĺňalo kritériá a brzdilo rozvoj športu v okresnom meste. Druhým dôvodom, prečo sa tento projekt realizoval je, že centrum Gemera nemá primeraný športový a spoločenský stánok, v ktorom by sa dali organizovať väčšie podujatia. V tomto sa Košický samosprávny kraj zhodol s Mestom Rožňava a dohodli sa na spoločnej investícii.
Gymnázium P. J. Šafárika patrí počtom žiakov k najväčším stredným školám v rožňavskom okrese. Ako jediná stredná škola v meste nemá regulárnu telocvičňu. Dve tretiny hodín telesnej výchovy sa uskutočňujú v malej nevyhovujúcej telocvični a v posilňovni. Pri cvičení väčšej skupiny žiakov nie sú dodržané základné psychohygienické normy.
Priestory telocvične, vrátane hľadiska, boli projektované tak, aby sa dali využiť pre potreby školských športových tried, ale aj pre mestské športové kluby. Tie budú telocvičňu využívať na tréningy, ale aj na majstrovské súťažné zápasy. Z toho dôvodu všetky nainštalované zariadenia vyhovujú požiadavkám a pravidlám medzinárodných športových federácií.
Základné rozmery čistej palubovky sú 21 x 41 m, výška telocvične je 7,7 m.. Plocha a projektované zariadenia vytvárajú podmienky pre basketbal, volejbal, hádzanú, futsal, tenis, florbal a bedminton. V hľadisku je 600 sedadiel vrátane mobilného zariadenia pre prepravu imobilných osôb. K dispozícii je univerzálna oznamovacia tabuľa ovládaná cez počítač s parametrami medzinárodných športových federácií. V prípade potreby bude možné využívať plochu telocvične pre viacero športov naraz. Umožňuje to deliaci záves uchytený o konštrukciu strechy, ktorý v prípade potreby oddelí jednotlivé športoviská od seba. Za zádverím telocvične je vstupná hala, z ktorej je prístup do telocvične, k dvom mužským a dvom ženským šatniam so sociálnymi priestormi. Druhou stranou sa športovci dostanú zo šatní spoločným vstupom do priestoru telocvične. Pre učiteľov a rozhodcov sú samostatné miestnosti so sociálnymi zariadeniami. Samostatnú miestnosť s hygienickým zázemím má aj správca. Z halovej časti je priamy vstup do náraďovne. Z chodby prízemia je prístup na poschodie do klubovej miestnosti so samostatným hygienickým zariadením.

Zuzana BOBRÍKOVÁ
Foto: Marek Koltáš,
         Karol Csobádi
FOTOGRAFIE M. KOLTÁŠA Z OTVORENIA TELOCVIČNE
{gallery}sport/telocvicna{/gallery}
FOTOGRAFIE K. CSOBÁDIHO PRIBLIŽUJÚ ZAČIATOK VÝSTAVBY
{gallery}sport/telocvicna/2{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 7227 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!