streda, 29 júl 2015 21:42

Nový futbalový ročník už klope na brány štadiónov aj na hornom Gemeri

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv mfk futbal logoNový futbalový ročník 2015-2016 už klope na dvere aj na hornom Gemeri. Prvé jesenné kolá sa rozbehnú už 1. augusta 2015 v našom regióne v súťažiach IV. ligy skupiny Juh najprv v kategórii dospelých. Ostatné súťaže svoj štart ohlásili o týždeň neskoršie, teda 8. - 9. augusta. Pre náš región to platí pre mužstvá V. ligy Košicko-gemerskej skupiny, I. triedy dospelých i dorasteneckej súťaže III. ligy K-G skupiny a žiackych súťaží II. ligy.
Oproti minulému ročníku v spomínaných súťažiach nastalo niekoľko zmien. Rožňavskí štvrtoligisti nastúpia v novom ročníku s novým názvom i logom už ako MFK Rožňava. Logo si môžete pozrieť vedľa na obrázku. Piata liga bude z mužstiev nášho regiónu oslabená o jedného bývalého ligistu - Tatran Betliar, ktorý zostúpil do najvyššej okresnej súťaži. Na jeho miesto nenastúpil nik z našej súťaže I. triedy, keď jej víťaz - Baník Drnava nevyužil možnosť postúpiť do V. ligy. Podľa vyjadrenia sekretára VslFZ Marcela Eperješiho v denníku Korzár aj preto, "lebo nespĺňajú podmienky na vyššiu súťaž". O aké ide, to už nepovedal. Preto iba dedukujeme, že iste aj pre vysoké štartovné, ktoré je pre piatoligistu 3 100.- €. Tak sa stalo, že ďalší možný vypadajúci - Turňa n/B - na jeho

úkor ostal naďalej v V. lige. Posilnil sa tak iný región v piatej lige skupine K-G. V ostatných rokoch je to podľa nás nevyužitá veľká príležitosť dať možnosť hráčom i divákom aspoň zistiť svoje kvality, či nedostatky a porovnať ich v priamej konfrontácii s mužstvami vyššej súťaže. Ani MFK Rožňava v novom ročníku to nebude mať jednoduché nadviazať na dobré výkony z uplynulého ročníka, keď doteraz získala najväčší počet bodov a v tabuľke sa umiestnila tiež najvyššie. Zdá sa, že starosti bude mať najmä s pozíciou brankára, keď vlaňajšia stabilná opora zadných radov - Ladislav Šalamon prestúpil do III. ligovej Devínskej Novej Vsi, keď po úspešnom ukončení vysokej školy si našiel v Bratislave nové zamestnanie. Pre portál nasenovinky.sk o.i. povedal: "V Devínskej Novej Vsi je výborná partia hráčov. V tomto klube som našiel veľmi dobré podmienky, navyše majú veľmi pekný štadión. Vedenie klubu sa o hráčov príkladne stará. Káder sa formuje za pochodu, no verím, že vytvoríme silné mužstvo." Na verejnosť prenikli niektoré informácie ohľadom trénera a jeho kompetencií v mužstve i hľadaním náhradného brankára. Prvý majstrovský zápas MFK Rožňava 2. augusta t. r. na ihrisku nováčika súťaže Olympia Borša veľa napovie.

Štvrtá liga skupiny Košicko-gemerskej začína svoj nový futbalový ročník 8. augusta. Mužstvá z nášho regiónu sa stretnú v 1. kole takto: Dobšiná - Gemerská Poloma, Krh. Podhradie - Veľká Ida, Kokšov - Bakša - Gemerská Hôrka.

Zloženie I. triedy okresnej futbalovej súťaže sa v ročníku 2015-2016 zmení najmä čo do jej počtu. Fanúšikovia očakávajú od jej hráčov i čo do kvality. Keďže nik z nej nevypadol, pretože ešte počas súťaže odstúpili z nej mužstvá Štítnika a Lipovníka, posilnili ju hráči Tatran Betliar a postupujúce mužstvo z II. triedy Baník Nižná Slaná. Bude mať teda 14 mužstiev, ktoré začnú "majstráky" všetky podľa vyžrebovania v l. kole 8. - 9. augusta 2015 takto: Dedinky - Rožňavské Bystré, Dlhá Ves - Krh. Dlhá Lúka, Nižná Slaná - Honce, Drnava - Vlachovo, Hrhov - Rudná, Bohúňovo - Jablonov n/T, Vyšná Slaná - Betliar.

V zložení II. triedy nastalo oproti vlaňajšku tiež niekoľko zmien. Potešiteľné je, že novým mužstvo súťaže sa stalo Krásnohorské Podhradie, ktoré prihlásilo do nej svoje B-čko. Po ročnej prestávke súťažiť si zaumienili i mužstvá zo Slavošoviec, Lipovníka a Štítnika, ktoré vlani zo súťaže I. triedy vystúpili. Smutné však je, že do nového ročníka futbalovej súťaže sa neprihlásili jej dlhoroční účastníci - futbalisti Jovíc, Kečova a Čoltova. Takto nie všetky mužstvá v každom kole budú mať svojho súpera. Jedno mužstvo z nich bude mať voľno. Oboznámme sa radšej s vyžrebovaným prvým kolom II. triedy, ktoré svoje zápasy začne 23. augusta takto: Krh. Dlhá Lúka B - Ml. Brzotín, Kružná - Pača, Rakovnica - Štítnik, Ml. Lipovník - Plešivec, Gem. Hôrka B - Slavošovce, Krh. Podhradie má v tomto kole voľno.

Tretia dorastenecká liga K-G skupiny, v ktorej o majstrovské body sa začne bojovať 8.8.2015 bude mať aj v novom ročníku zastúpenie troch mužstiev regiónu horného Gemera. Stalo sa tak preto, lebo najlepší kolektív vlaňajšej súťaže už po vyžrebovaní nového ročníka odhlásil pre tento ročník svoje mužstvo. Nováčikom je síce dorastenecké mužstvo MFK Rožňavy, ktoré udrží počet troch súťažiacich kolektívov okresu v III. lige, ale viacero mladých futbalistov okresu takto prišlo o zaujímavejšie zápasy. Takto to bude zase len na úkor kvality dorasteneckých zápasov i možnosť rýchlejšieho rastu mladých futbalových osobností. A potom sa čudujeme, kde sa nám futbalisti strácajú a hľadajú lepšie podmienky. Zápasy 1. kola mužstiev horného Gemera: Drnava - Bidovce, Hrhov - Valaliky, Rožňava má voľno.

Vrátim sa ešte k letným futbalovým turnajom, ktoré sa v niekoľkých miestach okresu po tieto dni uskutočnili. Pravdou je, že pričinili sa o vyplnenie voľných víkendových dní, ktoré v niekoľkých prípadoch boli až horúce. Skoro všetky sa niesli v znamení memoriálov na počesť bývalých futbalistov, čo treba veľmi oceniť. Priniesli na druhej strane i niekoľko mnou nepodporovaných skutočností. Najväčšou z nich bolo to, že niektoré mužstvá sa posilnili o hráčov registrovaných za iné oddiely. Snáď to divákom nebolo na obtiaž, ale ich futbalisti, ktorí nenastúpili ani na jeden zápas, istotne s týmto riešením neboli nadšení. Ale to je už vec pre iných. Aj preto si myslím, že počas turnaja sa viac dbalo o občerstvenie a zisk z jeho predaja. A možno to bol aj zámer niektorých usporiadateľov, keď víťazné mužstvo turnaja sa dalo aj s fľašou "vybojovaného" alkoholu zvečniť. A to bolo to najväčšie negatívum, čo som si všimol počas týchto dní.

MG - OD

Poznámka po uverejnení článku:

Podľa Úradnej správy VsFZ č. 03/2015-2016 zo dňa 29.07.2015 ŠPORTOVO -TECHNICKÁ KOMISIA VsFZ ŠTK o.i. schválila v bode 5 niektoré zmeny termínov a UHČ stretnutí. Medzi nimi aj to, že III.L KG dorast – ŠTK zaraďuje do vyžrebovania tejto súťaže FK Krásnohorské Podhradie pod žrebovacie číslo – 3. Tým je doplnený počet družstiev na 14. Hrací čas – nedeľa o 10,30 hod.

Menej priaznivá je informácia z vyššie uvedeného orgánu, že II.L SMŽ skup. C – družstvo FA DOVAJ Rožňava odstupuje zo súťaže, súperi majú vo vyžrebovaní voľno.

Prvé kolo III. ligy dorastu skupiny K-G bude tak doplnené aj o pôvodne vyžrebovaný zápas FK Krásnohorské Podhradie - MFK Rožňava.

 

 

Čítať 2156 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!