streda, 20 jún 2018 13:32

Náučný chodník Turecká Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník Turecká v katastrálnom území obce Rudná sa venuje baníckej a lesníckej tematike a má dĺžku 8,2 km s prevýšením 554 metrov. Na trase chodníka je 26 náučných tabúľ a 2 altánky slúžiace na oddych. Slávnostne bol otvorený 12. decembra 2009, výstavbu realizovalo Združenie obcí „Mikroregión Turecká“ a obec Rudná. Zaujímavé miesta sú osadené informačnými tabuľami s popisom jednotlivých objektov baníckej a lesníckej činnosti s prehliadkou troch sprístupnených starých banských diel. Štart a cieľ je v obci Rudná v okrese Rožňava, začína pred Kultúrnym domom, kde je úvodná tabuľa v nadmorskej výške 350 m, je to najnižší bod chodníka. Najvyšší bod je na vrchole Tureckej v najvýchodnejšej časti Revúckej vrchoviny vo výške 954 m n. m., kde je od roku

2012 postavená 15 m vysoká kovová turistická rozhľadňa Turek, z ktorej za dobrého počasia je vidieť aj Vysoké Tatry. Pri rozhľadni stojí turistický rázcestník Chodníka P. J. Šafárika a informačný panel NCH Turecká s ďalšími informáciami o lokalite.

nch turecka 20130821 14 a   nch turecka rozhladna 1a   nch turecka stolna 1a

 

Na paneloch sú podrobné informácie v slovenčine s krátkym resumé v angličtine a maďarčine. V baníckej časti sú informácie o obci Rudná a jej histórii, o baníctve a využívaní rudných zdrojov, o Banskom závode Rudná, ťažbe rudy, práci v baniach, vetracej technike, o ťažnej veži v Šachte Rudná 1, pri štôlni Ľudovít o vystužovaní banských diel, o prieskumnej kresanici, obydlí baníkov, tzv. krámikoch a ďalšie zaujímavosti. Lesnícka časť oboznamuje s lesom ako spoločenstvom živej a neživej prírody, s lesníckymi činnosťami, históriou aj súčasnosťou lesníctva, o faune a flóre okolitej prírody, o využívaní zdrojov lesa a ďalšie informácie.

Každoročne je tu tradične poslednú augustovú sobotu usporiadaný spoločný Výstup na Tureckú a v druhej decembrovej sobote Prechod Náučným chodníkom Turecká.

Viac informácií:
http://old.majgemer.sk/gemer/rudna/ruchodnik.htm
http://www.obecrudna.sk/-naucny-chodnik-turecka
http://www.banictvovrudohori.eu/mapa/obce/rudna.html

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2881 krát Naposledy zmenené streda, 20 jún 2018 14:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!