streda, 27 jún 2018 13:08

Náučný chodník Zelenej školy Vlachovo – Snehulienka a jej trpaslíci Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný environmentálny chodník v rámci environprojektu vybudovala Základná škola s Materskou školou vo Vlachove v roku 2005. Zameranie chodníka je prírodovedné, ekologické i historické. Trasa začína pri budove Základnej školy, pokračuje obcou Vlachovo a končí pri Vlachovských rybníkoch. Jeho dĺžka je 2,2 km a jeho prechod trvá približne 2 hodiny. Počet zastávok je 5, každú stráži jeden trpaslík, ktorý formou informačného panelu sprístupňuje návštevníkom zvláštnosti, osobitosti a jedinečnosť obce, rozpráva o krajine, rastlinách, živočíchoch, horninách i nerastoch. Názvy informačných panelov: Snehulienka a jej trpaslíci (úvodný panel) – venovaný je informáciám o obci a náučnom chodníku. 2. Stromko – rozpráva o stromoch v obci Vlachovo s dôrazom na chránený strom

brest horský, 3. Letko – predstavuje vtáky v okolí Vlachova, 4. Skalko – odkrýva hlbinné tajomstvá, hovorí o horninách a nerastoch, 5. Rybko približuje flóru a faunu Vlachovských rybníkov. Text na informačných paneloch je v slovenčine, angličtine a maďarčine.

nch vlachovo img001a   nch vlachovo img002a   nch vlachovo img003a

Prechodom po chodníku naprieč obcou míňate rôzne zaujímavosti obce. Obec má pozoruhodne zachovalú pôvodnú urbanistickú a stavebnú štruktúru, v najstaršej časti obce sa zachovali pôvodné trojpriestorové domy z lomového kameňa so sedlovou alebo valbovou strechou; klasicistický kaštieľ, postavený v prvej polovici 19. storočia, rekonštruovaný v roku 2005, kedy tu bola umiestnená muzeálna expozície "Z histórie obce Vlachovo"; technická pamiatka Grófska ľadovňa z 19. storočia; Skavka – skalné bralo priamo v strede obce s prírodnou scénou a pódiom na pozadí torza historického parku s cintorínom; tri rybníky; kúpalisko s ubytovňou a amfiteátrom, krásnu prírodu v juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria v doline rieky Slaná a iné. Technickou pamiatkou je vysoká pec Karlova huta z roku 1870, ktorá nie je priamo v obci, ale v jej katastrálnom území, v lokalite Dobšinská Píla (Maša) a spravuje ju Slovenské technické múzeum v Košiciach.

Viac informácií:
http://www.kudyznudy.sk/aktivita/967/naucny-chodnik-zelenej-skoly-vlachovo/
https://zsvlachovo.edupage.org/photos/icons/img002.jpg

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2230 krát Naposledy zmenené štvrtok, 28 jún 2018 11:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!