utorok, 03 júl 2018 10:56

Náučná ekotrasa Gemerská zelená cesta Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Na základe záujmu miest Revúca a Tisovec a obcí Muráň, Muránska Lehota a Muránska Dlhá Lúka bola vypracovaná štúdia pre vedenie trás pre nemotorovú dopravu ako nosný cyklistický i peší koridor prepojením obcí a miest Revúca – Muráň – Tisovec pod názvom "Gemerské zelené cesty". Zámerom je spojiť pešou či cyklistickou túrou mestá Revúca a Tisovec a okolité obce s využitím nedobudovanej železničnej trate, ktorá mala spájať tieto mestá a obce. Bude vedená po násypoch a technických objektoch, ale aj prírodných zaujímavostiach tejto nedokončenej trate. Táto unikátna trasa, ako jediná na Slovensku, nesie označenie Europe Railtrail Slovakia.

V roku 2016 bola v Revúcej realizovaná úvodná etapa projektu „Náučná ekotrasa Gemerská zelená cesta“ ako pilotná 4 km dlhá etapa k využitiu pozostatkov nedobudovanej gemerskej železnice ako špecifického turistického produktu. Zámerom mesta Revúca bola realizácia prvej časti tejto jedinečnej ekotrasy cez mesto Revúca a potom lesom smerom na Muránsku Dlhú Lúku. Ekotrasa je určená pre peších, cyklistov, rodiny s deťmi a chodcov s paličkami (Nordic Walking).

 nch gemerske zc i 2028195 1   nch gemerske zc image    nch gemerske zc i 4154722 1 

 

Trasa začína na námestí v Revúcej, odkiaľ pokračuje cez železničné priecestie smerom k bývalým revúckym kúpeľom a je vedená po násypoch a technických objektoch nedobudovanej železničnej trate. V roku 2017 tu bolo osadených 8 informačných panelov v slovenčine a angličtine so zameraním na históriu a súčasnosť nedobudovanej železničnej trate Revúca – Tisovec; 29 orientačných smerovníkov; spracovanie a osadenie 2 špecifických mapových tabúľ na nástupných bodoch – na námestí a pri železničnej stanici v meste – jeden mapový panel je zameraný na mesto a blízke okolie, druhý opisuje a propaguje širší región s ponukou pre viacdňové pobyty návštevníkov v území.

Viac informácií:
http://tic.revuca.sk/gemerske-zelene-cesty.phtml?id3=88030
https://cyklotrasa.oma.sk/-7258505
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/000654-Gemerske-spojky/
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/000981-112-vyrocie-trate-Plesivec-Muran-alebo-Zamracene-pod-Kohutom/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2771 krát Naposledy zmenené piatok, 27 júl 2018 17:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!