Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 05 júl 2018 13:15

Náučná lokalita Morské oko Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučná lokalita okolo artézskej krasovej vyvieračky Morské oko, jazierka s priemerom 60 m, sa nachádza na nive rieky Slaná v južnej časti mesta Tornaľa, v mestskej časti Králik, v areáli plážového kúpaliska, v nadmorskej výške 160 m. Projekt náučného chodníka sa zameral na oplotenie lokality, sadovnícke úpravy, vstupnú bránu (kamenný objekt), premostenie ku stredu jazera a na náučné panely. Realizácia stavby sa začala v auguste 2006 a bola ukončená v máji 2007, otvorená bola 20. júla 2007.
Na náučných paneloch s textami a fotografiami sa záujemcovia dozvedia ako táto vyvieračka krasových vôd vznikla a formovala sa. Dva náučné panely sú umiestnené v čelnej časti vstupnej brány.

Prvý informuje o princípe fungovania Morského oka a o charaktere tejto krasovej zatopenej priepasti hlbokej 38 metrov, do ktorej voda vniká artézskym výverom z hlbín zeme. Druhý panel podáva informáciu o sprístupnených jaskyniach Slovenského krasu, ktoré boli zapísané do zoznamu svetového dedičstva. Cez kamenný objekt vstupnej brány sa návštevníci drevenými schodmi a bráničkou dostanú na 15 m dlhé premostenie. Týmto mostíkom sa dá dostať do strednej časti jazierka, kde pri svetle reflektora, nainštalovaného v hĺbke 5 m, možno nahliadnuť aj do zatopenej priepasti. Náučný panel, ktorý je umiestnený na konci mostíka, oboznamuje so zaujímavosťami a záhadami Morského oka, ako napríklad so skamenenými ježovkami a ústricami, ktoré sa pri dne vyvetrávajú z 23 miliónov starého vápnitého prachovca, alebo s drobnými rôznonožcami, ktoré sa v určitých obdobiach premnožia na dne priepasti. Ďalšími zaujímavosťami sú umelo vysadené ryby alebo občasné záhadné zakalenie vody, najmä na jar.

nch mo tornala siroke 1

 

nch Morske oko tornala 6   nch tornala morskoko 03    nch Morske oko Tornala potapanie 1

 

Lokalita podľa zákona o ochrane prírody a krajiny predstavuje prírodnú pamiatku – jaskyňu, starostlivosť o ňu zabezpečuje Správa slovenských jaskýň.

Viac informácií:
http://www.ssj.sk/sk/clanok/33-naucna-lokalita-morske-oko
https://www.tdisdi.com/morske-oko-tornala/
http://roznava.dnes24.sk/v-areali-kupaliska-najdete-ojedinely-utvar-ludia-popri-kupani-obdivuju-unikatne-morske-oko-212540

Pripravuje Marta Mikitová

 

 

Čítať 2810 krát Naposledy zmenené štvrtok, 05 júl 2018 19:58