streda, 18 júl 2018 11:22

Náučný chodník Drienčanský kras Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Na južných úbočiach Slovenského rudohoria, v Revúckej vrchovine, sa nachádza chránené územie Drienčanský kras. Hoci rozloha tohto územia je len 16 km2, vytvára malebný krasový ostrov medzi Slovenským krasom a Muránskou planinou. Krásy Drienčanského krasu a významné miesta návštevníkom približuje náučný chodník, vybudovaný v roku 1989 (pôvodne mal 9 zastávok), rozšírený v roku 2002, zrekonštruovaný v roku 2015.
Náučný chodník začína v obci Teplý Vrch (zastávka SAD, parkovisko), končí v Drienčanoch pri slnečných hodinách priamo nad Drienčanmi. Jeho celková dĺžka je 7,5 km, avšak v prípade ukončenia prehliadky v Drienčanoch (zastávka č. 4, kde sa uzatvára okruh krasovej časti) je jeho dĺžka 5,2 km. Celkové prevýšenie je 55 m. Terén je nenáročný, vhodný aj pre deti a starších ľudí.

K najväčším zaujímavostiam patria jaskyne, krasové jamy a škrapy, chránený areál Hikóriový porast, pôsobisko a miesto pochovania Pavla Emanuela Dobšinského, vodná nádrž Teplý vrch.

Chodník bol v roku 2015 zrekonštruovaný, obnovilo a zhustilo sa značenie, vymenili sa náučné panely a držiaky, lavičky na sedenie v časti náučného chodníka od Malej drienčanskej jaskyne k slnečným hodinám, zrekonštruovala sa aj vtáčia rozhľadňa pri vodnej nádrži a sprístupnila sa Malá drienčanská jaskyňa (s horizontálnymi a jedným vertikálnym otvorom, nachádza sa na ľavom brehu riečky Blh. Je dlhá 79 metrov a zaujme pôsobivými a dosť nevšednými oblúkovitými vstupnými otvormi).

nch Drienčanský kras 4   nch Drienčanský kras 3   nch Drienčanský kras 5

 

nch driencansky kras mapa i 4027530Na trase náučného chodníka je 15 zastávok s informačnými panelmi: 1. Náučný chodník Drienčanský kras, 2. Hikóriový porast, 3. Vodné vtáctvo, 4. Drienčany, 5. Geológia Drienčanského krasu, 6. Drienčanská pevnosť, 7. Škrapy a zraniteľnosť krasu, 8. Polosuchá dolina, 9. Lesný ekosystém, 10. Krasové jamy (závrty), 11. Studňovitá krasová jama, 12. Veľká drienčanská jaskyňa, 13. Dolina Blhu, 14. Malá drienčanská jaskyňa, 15. Krasové jazierka.

V roku 2015 bola vybudovaná aj náučná trasa turistického chodníka Budikovany – Chvalová (5 km od Drienčan), ktorá je 15 km dlhá a vedie naprieč Drienčanským krasom.

Viac informácií:

http://www.driencany.sk/atrakcie/naucny-chodnik
http://www.regionmalohont.sk/naucne-chodniky/naucny-chodnik-driencansky-kras/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 3596 krát Naposledy zmenené streda, 18 júl 2018 12:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!