sobota, 21 júl 2018 16:43

Náučný chodník Hradová Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník Hradová v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina otvorili v Tisovci 26. októbra 2007, obnovený bol v roku 2010. Pozostáva z deviatich náučných tabúľ a jedného informačného bodu, ktorým sa chodník začína. Informačný bod tvorí drevený prístrešok neďaleko centra mesta Tisovec. Prvý informačný panel je na hlavnej autobusovej zastávke, ktorý informuje o existencii chodníka a ostatných miestach, ktoré je možné v Tisovci navštíviť. Jeho trasa Tisovec – vyhliadka Kopenec – Hradová, dlhá približne 3,5 km, serpentínovite zdoláva juhovýchodný svah Hradovej, súbežne so žlto značenou turistickou trasou. Na vyhliadke Kopenec, kde sa pri príležitosti oslobodenia Tisovca každoročne koná pochod s rozsvietenými kahancami, sa naskytne výhľad na 

 nch Hradová hrebeň   nch Hradova chodník    nch Hradová fauna 

 

Tŕstie, sedlo Korimovo, Voniacu, Kozí chrbát a i. Informačné panely informujú o geológii, histórii lesníctva, lesnom bohatstve, faune a flóre, na najvyššom bode v niekdajšom hradnom areáli sú informácie o vtedajšom opevnení. Hrebeň Hradovej poskytuje návštevníkovi impozantný výhľad na široké okolie, z vápencových skál sa otvárajú nádherné výhľady na dolinu Rimavy. Hradová (887 m n. m.)predstavuje jednu z najvýraznejších krajinných dominánt okolia Tisovca. Tento mohutný a rozložitý vrch z vápencových brál s početnými jaskyňami poskytoval ľuďom bezpečné bývanie už od mladšej doby kamennej. Stopy po pravekom osídlení dodnes nachádzame takmer po celom hrebeni. Vrchol Hradovej ukrýva aj zvyšky stredovekého hradu, opradeného množstvom legiend a povestí. Pre svoje nesporné prírodné hodnoty bola Hradová vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu. 

Trasa náučného chodníka je miestami pomerne náročná (pohyb po skalách nad hlbokými zrázmi vyžaduje opatrnosť) s prevýšením 475 m, oddychové miesta spestrujú osadené informačné panely a lavičky. Projekt Náučný chodník Hradová realizovalo Mesto Tisovec v spolupráci so Správou Národného parku Muránska planina a Lesmi SR, š. p. – závod Rimavská Sobota.

Viac informácií:
https://www.tisovec.com/navstevnik/tipy-na-tury/vystup-na-hradovu/?ftresult=N%C3%A1u%C4%8Dn%C3%BD

Pripravuje Marta Mikitová

Náučný chodník Hradová - video

Čítať 2741 krát Naposledy zmenené sobota, 21 júl 2018 17:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!