Vytlačiť túto stránku
streda, 25 júl 2018 10:53

Náučný chodník Ipeľ Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Náučný chodník prechádza južnou časťou Stolických vrchov a spája existujúce turistické trasy. Nachádza sa neďaleko rekreačného strediska Kokava – Háj – Línia, v katastrálnom území obce Kokava nad Rimavicou, pri obci Šoltýska a Ďubákovo. Na dĺžke 7,2 km je 12 zastávok s osadenými náučnými tabuľami a 3 informačné centrá (obec Ďubákovo, obec Šoltýska a chata Ipeľ). Na Chladnej studni je upravený prameň a vybudované oddychové sedenie s ohniskom.
Nenáročná trasa začína v doline Hájskeho potoka, v rekreačnej oblasti Kokava – Háj, 11 km od Kokavy nad Rimavicou, kam sa možno dostať autom alebo na bicykli, a je vhodná pre všetky vekové

kategórie. Jej prevýšenie je 290 m, najvyšší bod je na Sklenom vrchu vo výške 900 m. Na trase je značený turistický variant, cyklotrasa a zimná bežkárska trasa, čiže je prístupná pešo, na bicykli, aj na lyžiach. Výstavbu chodníka zabezpečili Slovenské elektrárne v roku 2011 v rámci svojej stratégie spoločenskej zodpovednosti „Energia pre krajinu“. Náučné tabule chodníka informujú návštevníkov o prírodovedných, historických, lesníckych, ochranárskych, technických a pamiatkárskych charakteristikách regiónu. Energetici prostredníctvom tabúľ informujú aj o pripravovaných investičných aktivitách v tomto regióne.

nch Ipeľ   nch chodnik ipel 014 1   nch ipel img 6998

nch chodnik ipel 030 1

Umiestnenie a názvy informačných bodov, náučných a orientačných tabúľ: 1. Chata Strojár (Kokava – Háj), Náučná tabuľa s témou: Lesy 2. Penzión Family (Línia), Náučná tabuľa s témou: Kokavská rekreačná oblasť Chata Ipeľ – informačné stredisko: Vodný model Prečerpávacej vodnej elektrárne, 3. Homračka: Zmeny krajiny v doline horného Ipľa, 4. Fatura – JZ lúčny chrbát: Prečerpávacia vodná elektráreň Ipeľ, 5. Lúčny svah pri Fature: Lazníctvo, 6. Lúčny chrbát nad Šoltýskou: Rázovitá vidiecka krajina, 7. Šoltýska – informačné stredisko: Zaujímavosti Šoltýsky, 8. Lúčny chrbát pri vysielači: Údolie Kokávky – Ďubákovská úvalina, 9. Vystupujúce skaly: Geologické zaujímavosti, 10. Lesný pasienok pri Sklenom vrchu: Lesné živočíšstvo, 11. Pod Skleným vrchom: Ďubákovo – vývoj krajiny a pripravovaná Prečepávacia vodná elektráreň Ipeľ, 12. Ďubákovo – informačné stredisko: Zaujímavosti Ďubákova a jeho okolia, Chladná Studňa – oddychové sedenie s ohniskom a úprava prameňa.

Viac informácií:
https://energiaprekrajinu.seas.sk/blog/naucny-chodnik-ipel/260
http://www.regionmalohont.sk/naucne-chodniky/naucny-chodnik-ipel/
http://www.kokava.sk/naucny-chodnik-ipel.phtml?id3=75791

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 3012 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 júl 2018 11:16