Vytlačiť túto stránku
sobota, 28 júl 2018 17:35

Náučný chodník Po stopách Maginhradu Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Náučný chodník Po stopách Maginhradu sa nachádza v katastri obcí Vyšný Skálnik a Nižný Skálnik v okrese Rimavská Sobota, pod bájnym hradom Maginhrad, ktorého dávnu slávu a tajomstvá odhaľuje postupne 12 zastavení s náučnými panelmi. Náučný chodník začína pri rybníku v obci Vyšný Skálnik, je dlhý 6,5 km a návštevníka celou nenáročnou trasou počas 2 – 3 hodín sprevádza rozprávač Bedár. Nadväzuje na zelenú turistickú značku (Nižný Skalník - Maginhrad - Vyšná Pokoradz). Nachádzajú sa tu zastávky s týmito informačnými panelmi: 1. Po stopách Maginhradu, 2. Vodné pramene, 3. Pieskovcové bane I., 4. Pieskovcové bane II., 5. Lesné spoločenstvo, 6. Obce Vyšný a Nižný Skálnik, 7. Ľudia a život, 8. Príroda a živé tvory v nej, 9. Rieka Rimava,

10. Maginhrad I., 11. Maginhrad II., 12. Boje.

Tematickým zameraním náučného chodníka je bájna povesť o Maginhrade, každé zastavenie postupne obsahuje úryvok z textu povesti Báj Maginhradu, ktorej autorom je štúrovský básnik Ján Botto, rodák z obce Vyšný Skálnik. Každé zastavenie má svoje tematické zameranie a odkrýva časť povesti, naviac všetky zastavenia poskytujú aj rôzne informácie o histórii, prírodných krásach, faune, flóre, o vodných prameňoch na území, o rieke Rimava, ktorá ním preteká, o bývalých významných pieskovcových baniach, lesnom spoločenstve a iných zaujímavostiach tejto oblasti. Oboznamujú aj s históriu obcí Vyšný a Nižný Skálnik i so životom miestnych ľudí v minulosti. Dve tabule sú venované Maginhradu, z toho jedna vrchu a archeologickým nálezom z tejto lokality, druhá popisuje históriu rovnomenného hradu. Posledná zastávka je venovaná bojom z obdobia stredoveku, v ktorom došlo aj k dobytiu Maginhradu vojskami kráľa Mateja I. Korvína pod velením vojvodcu Sebastiána Rozgoňa.

nch po stopach maginhradu mapa   nch po stopach maginhradu rozhladna 1   nch po stopach maginhradu ryba image

 

Maginhrad dnes predstavuje atraktívnu turistickú lokalitu. K tomuto faktu prispela aj výstavba temer 17 metrov vysokej turistickej rozhľadne, ktorá sa vypína v juhovýchodnej časti niekdajšieho hradného areálu v nadmorskej výške 429 m n. m. Sprístupnili ju 20. júna 2015. Z jej vrcholovej plošiny sa naskytá široký výhľad, možno odtiaľto vidieť Rimavskú Sobotu, Kráľovu hoľu i časť územia Maďarska. Okrem výstavby samotnej rozhľadne v rámci projektu tu pribudli aj lavičky a informačná tabuľa. Osadené boli tiež viaceré drevené sochy maginhradských rytierov, ktorí sa spomínajú v povesti.

Na vybudovaní náučného chodníka sa od roku 2014 podieľajú: Mikroregión Rimava a Rimavica, obce Nižný a Vyšný Skálnik a Miestna akčná skupina MALOHONT.

Viac informácií:
http://www.regionmalohont.sk/naucne-chodniky/naucny-chodnik-po-stopach-maginhradu/
http://www.vypadni.sk/sk/rozhladna-na-maginhrade
https://www.rimava.sk/spravy-z-regionu/cesta-na-maginhrad-turistov-zavedie-do-stredoveku/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Rozhľadňa MAGINHRAD from Emjay Production on Vimeo.

Čítať 4188 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 august 2018 21:31