piatok, 03 august 2018 19:06

Náučný chodník Šomoška Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Náučný chodník Šomoška sa nachádza v južnej časti Cerovej vrchoviny pri obci Šiatorská Bukovinka (40,7 km od Rimavskej Soboty). Otvorený bol v roku 1990, rekonštruovaný bol v roku 2000 a 2016. Nenáročná túra s prevýšením 106 m a dĺžkou 1,6 km po pohodlnom chodníku je vhodná pre všetky vekové kategórie na trase Šiatorská Bukovinka (vlak, bus) – parkovisko pri Šimonovej veži (vstup na NCH Šomoška) – Krúdyho prameň pri rybníkoch – rázcestie Bukovinský potok – Kamenný vodopád – Kamenné more – zrúcaniny hradu Šomoška a späť. Na Šomošku sa dostaneme z obce Šiatorská Bukovinka, odkiaľ nás hnedé informačné tabule s označením Hrad Somoška dovedú úzkou cestou až na parkovisko, kde chodník začína. Po zelenej značke vstupujeme do Národnej prírodnej rezervácie Šomoška.

Kráčame popri Bukovinskom potoku, ktorý tvorí štátnu hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom. Pokračujeme ďalej po náučnom chodníku, ktorý nás vedie bukovým lesom. Môžeme sa osviežiť prameňom pri pekne upravených jazierkach a pokochať sa kamenným morom a 9 m vysokým kamenným vodopádom, jedinečným prírodným výtvorom zo šesťbokých bazaltových stĺpov, z ktorých je postavený aj celý hrad, pôvodne z 13. storočia. Romanticky pôsobiaci hrad s trojuholníkovým pôdorysom tvorí jeden palác, dve bašty a jedna strážna veža. Z hradu ostali len zrúcaniny, ale čiastočnou stavebnou úpravou od roku 1972 sú obvodové múry zakonzervované, strážna veža je zrekonštruovaná a zrúcanina pôsobí čisto a upravene. Z celého areálu sa otvárajú pútavé pohľady na okolitú mierne zvlnenú krajinu s homoľovitými pahorkami, výhľad je nádherný. V bezprostrednej blízkosti pod hradom leží podhradie, dedinka, ktorá patrí už do Maďarska. Po prehliadke hradu sa náučným chodníkom vrátime späť až ku križovatke so žltou trasou, ďalej však pokračujeme zelenou turistickou trasou až do Šiatorskej Bukovinky.

nch Šomoška 2 vstupný panel 1   kamenný vodopád   nch Šomoška 3 vstupný areál 1

 

Na prechádzke, ktorá trvá asi hodinu a pol nájdeme okrem krásnej prírody a zaujímavostí aj odpočinkové miesta s lavičkami. Na trase je 8 zastávok s náučnými panelmi: 1. Úvodný informačný panel, 2. Bukovinový porast, 3. Jazierka, 4. Bukové lesy, 5. Kamenné more, 6. Kamenný vodopád, 7. Krajina, 8. NKP hrad Šomoška.

Zároveň na vstupnom parkovisku pri Šimonovej veži začína aj Náučný chodník Mačacia. Dlhý je približne 2,5 kilometra a prekonáva prevýšenie 100 metrov. Pri jeho prechádzaní sa nachádza 10 informačných tabúľ: 1. Vstupný areál, 2. Báza lávového príkrovu, 3. Lávové pokrovy, 4. Odlučnosť bazaltu, 5. Bazaltové minerály, 6. Ťažba bazaltu, 7. Rekultivácia lomu, 8. Banícka osada, 9. Prameň, 10. Budova colnice. Náučný chodník Mačacia otvorili v roku 2002, je pod správou Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina.

Viac informácií:

http://www.spoznaj.eu/naucny-chodnik-somoska
http://www.siatbukovinka.szm.com/

Pripravuje Marta Mikitová

 

 

Čítať 4015 krát Naposledy zmenené piatok, 03 august 2018 22:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!