Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 09 august 2018 16:08

Náučný chodník Tŕstie Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Horský masív Tŕstie (1 120,9 m n. m.) je rozložitý stolový vrch v západnej časti Slovenského rudohoria, v celku Stolické vrchy, okolo 4 km juhovýchodne od mesta Tisovec. Vrcholová časť Tŕstia je zaradené medzi chránené maloplošné územia Národného parku Muránska planina pod názvom Prírodná rezervácia Tŕstie, ktorá je významná z hľadiska prírodovedeckého, botanického i krajinárskeho. Náučný chodník bol vybudovaný z iniciatívy Klubu slovenských turistov, turistického oddielu KOS Rimavská dolina a Komisie podnikateľskej, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja pri Mestskom zastupiteľstve v Tisovci, s podporou Nadácie Orange v rámci projektovej schémy „Šanca pre váš región“. Otvorený bol 19. novembra 2011.

nch trstie mapa 1   nch trstie panel chata trstie 6   nch trstie 156sk lavicka 10 big

 

Náučný chodník má dĺžku 6 km s 5 informačnými panelmi, jeho prechod trvá cca 2 až 3 hodiny (plus cesta naspäť). Trasa je stredne náročná s celkovým prevýšením 720 m, vedie súbežne so žlto značenou turistickou trasou. Začína na hlavnej autobusovej zastávke v centre mesta Tisovec, kde sa nachádza prvý informačný panel. Smerujeme k železničnému podjazdu, potom paralelne so železničnou traťou. Poľná cesta vedie na koniec lúky a strmým stúpaním k druhej zastávke nad studničkou, ktorá informuje o živote lesa a vody. Od studničky už len miernym terénom príjemnou lesnou cestou, zväčša smrekovým porastom, pokračujeme až na Pasiečky (826 m. n m.). Tu sa naskytnú pekné výhľady na blízke tisovské vŕšky: Kochy, Hradovú, Vysoký vrch, Kozák, Šajbu, Voniacu, či na Muránsku planinu a časť východných Nízkych Tatier s Kráľovou hoľou. Ďalej pokračujeme mierne stúpajúc starou zvážnicou. Pred vstupom do lesa, v lokalite zvanej Pavlovka, sa nachádza 3. nch trstie ostry hreben hrado 27panel náučného chodníka a ponúkajú sa výhľady na južnú a západnú stranu Slovenského rudohoria, s dominujúcou blízkou Ostrou, Hradovou, či majestátnym Klenovským Veprom a Poľanou. Po stúpajúcom traverze príde dlhý výstup, na hrebeni Holckovej stojí vyvýšený drevený chodník cez rašelinisko, opravený v roku 2014. Popri drevenej studničke ideme k mohyle botanika Václava Vraného (1851-1929), postavenej v roku 1930. O niekoľko metrov za mohylou sa napojíme na červenú značku, známu aj ako Cesta Márie Széchy a prídeme k rázcestiu turistických značiek na Tŕstí. Ak sa z rázcestia vydáme smerom na Kvakov vŕšok po červenej a žltej značke, o malú chvíľu sa ocitneme pri odbočke k turistickej chate Tŕstie (zväčša zamknutej). Pri chate je posledný panel, venovaný histórii turistiky v Tisovci. Naspäť do Tisovca sa vrátime po rovnakej trase.

Na trase sa nachádza 5 informačných panelov, z ktorých sa môžeme oboznámiť s prírodou, faunou, flórou a zaujímavosťami lokality, ktorou chodník prechádza: 1. Tisovec, autobusové nástupište: Náučný chodník Tŕstie – základné údaje o chodníku, 2. Studnička v Čiernej hore: Život vody a lesa, 3. Pavlovka: Lúky, pasienky a premeny krajiny, 4. Pomník Václava Vraného: Botanik Václav Vraný, 5. Chata na Tŕstí: História turistiky v Tisovci.

Viac informácií:
https://www.tisovec.com/navstevnik/tipy-na-tury/-na-trstie-a-spat/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 3370 krát Naposledy zmenené štvrtok, 09 august 2018 17:34