Vytlačiť túto stránku
sobota, 18 august 2018 22:19

Náučný chodník Zvernica Teplý Vrch Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Zvernica Teplý Vrch sa rozprestiera na juhovýchodnom výbežku úpätia Slovenského rudohoria na ploche s výmerou 956,50 ha medzi obcami Teplý Vrch a Veľký Blh. V minulosti bola zvernica s rozsiahlymi majetkami v okolí hradu Blh vo vlastníctve šľachtického rodu Koháryovcov a Coburgovcov. História tejto najstaršej zvernice na Slovensku a jednej z najstarších v Európe siaha až do 17. storočia a do čias jej majiteľa Filipa Coburga v 19. storočí, danielia zver bola do tejto lokality dovezená v roku 1870 zo Stredomoria a juhozápadnej Ázie. Súčasťou pôvodnej zvernice bolo aj malé šľachtické sídlo, ktoré bolo pomenované po manželke Filipa Coburga Lujze. Šľachtické sídlo už neexistuje, ostali tu na pamiatku už len Lujza park a súčasná lesnícka chata Lujza. V dnešnom rozsahu bola zvernica obnovená v rokoch 1966 -1968 a 1972.

Venuje sa chovu danielej a muflónej zveri. Danielia zver bola dovezená z Malých Karpát a z niektorých českých zverníc, jej črieda má v súčasnosti okolo 300 kusov. V roku 1975 bola časť zvernice o výmere 123,50 ha oplotená a vyčlenená pre chov muflónej zveri, ktorá pochádza z kvalitných chovov na Slovensku. Menšie množstvo tvorí aj srnčia zver. Daniele aj muflóny sa na území zvernice pohybujú voľne a rozmnožujú sa prirodzeným spôsobom. Pretože územie zvernice je veľmi veľké a zvieratá sú v ňom rozptýlené, vidieť ich je len otázkou šťastnej náhody. Ale predsa návštevníci môžu daniele obdivovať v menšej ohradenej obore, kde sa nachádza 9 kusov týchto krásnych zvierat. Územie zvernice má charakter pahorkatiny s nadmorskou výškou od 317 do 531 m n. m. Listnaté lesy tvoria 90% územia zvernice, sú tvorené dubmi, cermi, hrabmi, menej bukmi a borovicami, ale aj cudzokrajnými stromami (sekvoja mamutia, lipa americká, borievka virgínska). Nachádza sa tu aj obnovené jazierko s rybami, ktoré bolo vybudované ešte za čias Coburgovcov.

nch Teply vrch1 3   nch zvernica 4 a   nch zvernica c obora 009 2a

 

Náučný chodník vo Zvernici s dĺžkou 2,9 km otvorili v roku 2006 Lesy SR, š. p., OZ Rimavská Sobota. Tvorí ho osem stanovíšť, ktoré návštevníka oboznamujú s históriou zvernice i s históriu hradu Blh, ktorý sa nachádza v jej areáli, informujú o chove muflónej a danielej zveri a flóre a faune na tomto území.

nch zvernica c obora 0240 a

Chodník začína aj končí pri chate Lujza, kde je umiestnený prvý náučný panel pod názvom Lujza park, je priamo vo zvernici, ku ktorej je možné dostať sa autom, na bicykli alebo peši. Druhým stanovišťom je Danielia zver, náučný panel popisuje jej znaky, výskyt a rozšírenie. Tretím stanovišťom je Hrad Blh. Hrad zo 14. storočia prešiel vlastníctvom viacerých majiteľov, v 17. storočí bol zničený, do dnešných dní ostali len jeho pozostatky. Štvrté stanovište má názov Čierna obora, nazývané tiež Diviačia záhrada, ktorá je situovaná pod zrúcaninami hradu Blh a bola zriadená na chov diviačej zveri. Piatym stanovišťom je Muflónia zver, ktorej sa tu nachádza okolo 100 kusov. Šieste stanovište nesie názov Lapák. V tomto historickom poľovníckom zariadení odchytávali diviačiu zver, ktorú v Lapáku chovali a následne počas poľovačiek vypúšťali pre lovcov. Ostatná poľovná zver je siedmym stanovišťom. Panel oboznámi s našou najznámejšou poľovnou zverou, akou je srnec, jeleň, zajac, bažant, líška, kuna a iné. Posledné, ôsme stanovište Flóra a fauna popisuje prírodné a geologické podmienky územia, lesné príbytky rôznych zvierat a drevinové zloženie zvernice s najväčším zastúpením duba zimného, ktorého niektoré jedince sú staré 500 až 600 rokov.

Návštevu Náučného chodníka je potrebné dopredu si dohodnúť – Lesy SR, OZ Rimavská Sobota, č. tel. 0911/542954, 048/434 4937. V zimných mesiacoch chodník nie je verejnosti prístupný.

Viac informácií:
http://www.regionmalohont.sk/naucne-chodniky/lesnicky-naucny-chodnik-zvernica-teply-vrch/
http://www.lesy.sk/showdoc.do?docid=2325
https://reginastred.rtvs.sk/clanky/priroda/138163/lesnicky-naucny-chodnik-zvernica-teply-vrch

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 4228 krát Naposledy zmenené nedeľa, 19 august 2018 22:53