utorok, 16 jún 2020 17:40

V Dobšinskej Ľadovej Jaskyni pribudol náučný chodník „Dobšinský chotár“ Doporučený

Napísal(a) M. Kollárik
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Iba nedávno sme na stránke Maj Gemer uverejnili príspevok Banský prieskum na ťažbu uhlia pri osade Dobšinská Ľadová Jaskyňa a aktivita, ktorý nám poslal náš známy autor z oblasti rudného baníctva a geológie RNDr. Ondrej Rozložník. Mnohých článok veľmi zaujal aj preto, že aktivistov tvorili aj bývalí baníci a iní dobrovoľníci z Dobšinej i okolia. Odvtedy sa situácia v spomínanom areáli ďalej vylepšila. Neďaleko areálu jaskyne vybudovali prístupový chodník, osadili odpočinkové lavice, prístupové schody a panely, do ktorých osadili informačné tabule dokumentujúce pôvod a históriu banského diela a jeho okolia. V týchto dňoch sa uskutočnila na spomínanom mieste brigáda, ktorej sa zúčastnilo vyše 30 účastníkov, aby slávnostne sprístupnili Náučný chodník Dobšinský chotár, ktorý vedie k štôlni objavenej uhoľnej bane. Na spomínanom podujatí vystúpil aj riaditeľ Mestských lesov Dobšiná, Marcel Kollárik, ktorý pozdravil prítomných. Jeho príhovor uverejňujeme v plnom znení:

"Vážení obyvatelia Dobšinej a návštevníci nášho regiónu, dovoľte mi pozvať vás v mene všetkých dobrovoľníkov a podporovateľov, ktorí sa pričinili o realizáciu nového náučného chodníka, na jeho prehliadku. Tento NCH, ktorý má názov „DOBŠINSKÝ CHOTÁR“, sa nachádza v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni, cca 200 m od parkoviska, hneď vedľa prístupovej cesty k našej svetoznámej jaskyni.

Myšlienka spropagovať naše okolie vznikla na základe nedávneho a náhodného objavu banskej mapy a ďalších historických dokumentov z roku 1876, ktoré získali dobšinskí milovníci baníckej histórie zo štátnych a súkromných archívov. Vďaka tejto náhode sa podarilo lokalizovať miesto pôvodnej prieskumnej štôlne, v ktorej sa realizovali overovacie banícke činnosti na zisťovanie využiteľnosti zásob hnedého uhlia.

Už len skutočnosť, že v regióne, ktorý sa v minulosti preslávil najmä ako zásobáreň rudných nerastov (meď, striebro, zlato, železo, nikel, kobalt), sa nachádzajú aj zásoby uhlia, bola veľkým prekvapením. A tak koncom roka 2018 sme sa rozhodli, že tento unikát je hodné predstaviť aj širokej verejnosti. Počas nasledujúceho obdobia sa zbierali ďalšie historické artefakty, fotodokumentácie a informácie, ktoré sme spoločným úsilím pretavili do dnešnej podoby NCH.

Pôvodný zámer predstaviť len samotné miesto s opisom prieskumnej štôlne bol nakoniec rozšírený o vybudovanie nenáročného okruhu, ktorý svojimi mostíkmi križuje malé i väčšie potôčiky a vyvieračky. Trasa chodníka je lemovaná viacerými informačnými tabuľami, ktoré na jednotlivých stanovištiach propagujú históriu regionálneho baníctva, hutníctva a lesníctva, ale aj športu, turistického ruchu a prírodných krás okolia. Nuž, a v neposlednom rade, je tu aj snaha predstaviť (najmä „cezpoľným“ návštevníkom) históriu a prítomnosť mesta Dobšiná, v ktorého extraviláne sa toto územie nachádza.

Hoci tento NCH, v stave v akom je zrealizovaný, je možné považovať za tematicky ucelený, v prípade ochoty dobrovoľníkov a podporovateľov tohto projektu, by sme ho v budúcnosti chceli ďalej rozšíriť a zatraktívniť o ďalšie unikátne informácie z nášho regiónu.

Na záver mi dovoľte poďakovať sa ľuďom, ktorí pomáhali či už pri vzniku myšlienky alebo počas jej realizácie a ktorí tak konkrétnymi činmi prispievajú k propagácii Dobšinej a jej okolia. Okrem desiatok dobrovoľníkov, ktorí sa podieľali na výstavbe a príprave tohto NCH chcem sa poďakovať hlavne Štefanovi Polgárimu, Ing. Pavlovi Vozárovi, RNDr. Ondrejovi Rozložníkovi, Ing. Michalovi Neubauerovi, Vladimírovi Opremčákovi, Marekovi Šmelkovi, Ladislavovi Paulíkovi a členom Autoklubu EHC Dobšinský kopec. Za technickú podporu patrí poďakovanie spoločnostiam Mestské lesy Dobšiná, Drevostavby D. Ľ. J., Hudáktrans a Mestu Dobšiná.

Ak teda budete prechádzať cez Dobšinskú Ľadovú Jaskyňu, neváhajte a prejdite sa po novom náučnom chodníku. Necháme už na vás ako sa vám bude páčiť naša snaha a úsilie, ktoré sme tomuto projektu venovali."

 

 

Čítať 2447 krát Naposledy zmenené streda, 17 jún 2020 09:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!