utorok, 10 január 2023 16:32

Zážitkový chodník – "Preži dobrodružstvo v zákutiach Sterminy nad Hamriskami v obci Rejdová" Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

S  cieľom zatraktívniť horný Gemer a ponúknuť obyvateľom a návštevníkom tohto regiónu nevšedný zážitok pri aktívnom oddychu a spoznávaní prírodných krás, vybudovala v svojom extraviláne obec Rejdová koncom roka 2022 nezvyčajný zážitkový chodník. Vytvorila tak nový produkt ekoturizmu, ktorý nielen priblíži krásu a jedinečnosť krajiny, ale prinesie aj nové zaujímavé informácie, poskytne možnosť relaxácie a zároveň prispeje k otužovaniu ľudského organizmu a zdraviu prospešnému posilneniu telesnej i duševnej kondície. Týmto projektom obec Rejdová zvýšila príťažlivosť gemerského regiónu a prinesla pre širokú verejnosť možnosť príjemného trávenia voľného času v prírode. 
Polohu zážitkového chodníka vyznačuje smerová tabuľa, ktorá je umiestnená v blízkosti hlavnej cesty pri vstupe do obce Rejdová. Informačná tabuľa smeruje návštevníkov k parkovisku za miestnym amfiteátrom, kde zážitkový chodník začína. Celá trasa je označená prehľadnými smerovými šípkami a návštevník má možnosť výberu modrej a červenej trasy. Súčasťou prvej informačnej tabule sú základné informácie o chodníku, jeho trase a stanovištiach.

Vybudovaný zážitkový chodník v celkovej dĺžke 3 km je dostupný pre peších i cykloturistov. Na jeho trase sú 2 informačné tabule s informáciami o chodníku a histórii obce a panoramatická mapa na hrebeni s označením názvov vrchov a lokalít. Zážitkovú formu trávenia voľného času poskytujú nosné prvky – hojdačka s výhľadom, chodník medzi stromami, drevené šlapáky, lezecká stena, lavička "Prak", lesná šmýkačka, drevené hrazdy, dve stanovištia s možnosťou prehliadky domácich zvierat (kozy, ovce, zajace, sliepky). Na oddych slúži drevený prístrešok s otvoreným ohniskom, vrátane dreveného stola a piatich drevených lavičiek, dve drevené lavičky a dva odpadkové koše na trase chodníka.

Chodník má 11 stanovíšť: 1. Info tabuľa so základnými informáciami o chodníku, parkovisko pri miestnom amfiteátri, 2. Chov hospodárskych zvierat, 3. Nadrozmerná hojdačka s výhľadom na dedinu, 4. Pozostatky banských háld – info tabuľa, 5. Drevený altánok s posedením a ohniskom, panoramatická mapa, hravá lávka medzi stromami, 6. Nadrozmerná šmýkačka, 7. Chodník z pňov, 8. Lezecká stena, 9. Lavička "PRAK", 10. Drevené hrazdy znázorňujúce výskok zvierat z miesta, 11. Oceľové lávky a stupáky.

Tento výtvor podporí aj lokálnu identitu, ktorá je zameraná hlavne na chov hospodárskych zvierat a spracovanie dreva. Zabezpečuje tiež prepojenie na už existujúce prvky cestovného ruchu v obci, ako napr. Múzeum ľudovej kultúry, náučný chodník, remeselnícka dielňa na šitie krojov, zachované prvky ľudovej architektúry, či evanjelický kostol, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Projekt zabezpečuje aj previazanosť na miestne gastro-služby i produkty samostatne hospodáriacich roľníkov, remeselníkov i sociálneho podniku Rejdovka, s. r. o., ktoré umožnia návštevníkom ochutnať tradičné miestne špeciality, či zakúpiť si ľudové výrobky z dreva, kože, textilu a pod.

Zážitkový chodník je prístupný celoročne, odporúča sa však jeho návšteva od 1. apríla do 30. novembra. Správcom chodníka je Obec Rejdová. Projekt bol spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita.

 


Spracovala Marta Mikitová

(Zdroj + foto: https://www.rejdova.sk/-zazitkovy-chodnik)

 

Čítať 1346 krát Naposledy zmenené utorok, 10 január 2023 17:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!