Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 03 máj 2018 16:20

Dobšiná – Náučný chodník Po stopách baníctva v Dobšinej Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Vybudované sú dve trasy značeného náučného chodníka v rekreačnej oblasti Lányiho Huta – Dobšiná. Prvá trasa začína na Námestí baníkov (kde sa nachádza aj TIC a informácie o NCH sú prezentované v TIC aj formou sprievodcu) a pokračuje v smere: Evanjelický kostol – Zimná ul. – Ul. SNP – Záhradná ul. – Lányiho Huta – Námestie v Lányiho Hute. Trasa je vhodná pre menej náročných turistov, pričom jej dĺžka je 6,6 km, ktorej prejdenie by malo trvať zhruba 3 hodiny. Druhá trasa začína z Námestia v Lányiho Hute v smere: Gápel baňa – Flos – Rik s celkovou  dĺžkou 4,6 km. Prejdenie oboch trás v dĺžke skoro 10,7 km zaberie 6 hodín. Chodník je zjazdný aj na bicykli. Na trase je 9 informačných tabúľ s charakteristikami pozoruhodných miest z oblasti baníctva a o pozostatkoch technických pamiatok

dobsina nch banictvo 7   dobsina nch 9 1   dobsina nch lanyiho 1

 

s textom v dvoch jazykových mutáciach, slovensky a anglicky. Sú tu osadené turistické prístrešky, lavice, stoly, smerovníky.

dobsina nch mapa 1Názvy informačných panelov: 1. Slávna banská história mesta Dobšiná, 2. Gotický evanjelický kostol a Banícke združenie v Dobšinej, 3. Starý ľudový dom, 4. Geografické podmienky okolia Dobšinej a spôsob obživy obyvateľstva, 5. Banská doprava, 6. Pavol Lányi, 7. Gápel a jeho medené ložiská, 8. Dobšinské povesti, 9. Stopy po kutacej činnosti. 

V Dobšinej je aj ďalší náučný chodník Dobšiná – Ramža – Papiereň.

Na chodníkoch sú umiestnené náučné tabule, altánky, prístrešky a detské ihrisko, mesto na Ramži vytvorilo príjemné prostredie na posedenie a zábavu pre deti a aj dospelých.

Pripravuje Marta Mikitová

Zdroj

https://web.vucke.sk/sk/fakty-kraji/terra-incognita/podporene-projekty/naucny-chodnik-po-stopach-banictva-dobsinej

http://mestodobsina.sk/dokoncuju-chodnik-po-stopach-banictva/

http://www.dobsina.estranky.sk/clanky/prechadzka-dobsinskou-prirodou/

 

Čítať 2551 krát Naposledy zmenené piatok, 04 máj 2018 11:03