sobota, 05 máj 2018 13:16

Náučný chodník Dobšinská ľadová jaskyňa Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník Dobšinská ľadová jaskyňa bol otvorený 29. júna 1998, jeho dĺžka je 470 m, prevýšenie 130 m. Je obojsmerný a nachádza sa na ňom päť informačných panelov, ktoré predstavia prírodné a kultúrno-historické hodnoty jaskyne a jej okolia: 1. Základné informácie, ochrana NP Slovenský raj, 2. NP Slovenský raj, rokliny, lesy, 3. NPR Stratená, prírodné hodnoty, 4. Flóra, fauna a lesné spoločenstvá, 5. Dobšinská ľadová jaskyňa. Text na informačných tabuliach je v slovenčine, v angličtine a v nemčine.
Chodník začína od parkoviska na štátnej ceste v osade Dobšinská Ľadová Jaskyňa po modrej značke, vedie serpentínovým chodníkom, stúpa mierne do lesa. Asi po 10 minútach značka bočí vpravo,

dobsinska dlj naucny chodnik 6   dobsinská dlj naucny chodnik 4

 

ale naľavo ukazuje smerová tabuľa s nápisom Jaskyňa, ktorá dovedie na severné úbočie vrchu Duča, kde vo výške 969,5 m n. m. sa nachádza vchod do jaskyne. Prevádzkovateľom je Správa Slovenských jaskýň v spolupráci so Správou Národného parku Slovenský raj.

Od roku 2020 už návštevníkov čaká vynovený náučný chodník.  Pri príležitosti 150. výročia od objavenia jaskyne náučný chodník upravili a obnovili a slávnostne ho otvoril minister životného prostredia Ján Budaj 29. júla 2020. Staré náučné panely nahradili nové s aktuálnymi informáciami a kvalitnými fotografiami, pribudlo aj nové zábradlie. Návštevníci sa môžu na nových informačných paneloch dočítať o zvyškoch pralesov v Národnej prírodnej rezervácii Stratená, o Slovenskom raji, v ktorom rastie viac ako štvrtina druhov flóry na Slovensku, a v neposlednom rade aj o živočíchoch, ktoré v ňom majú svoj domov. Ide o ohrozeného hlucháňa hôrneho a aj o medveďa hnedého, vlka dravého či rysa ostrovida. Náučné panely pútavou formou prezentujú prírodné hodnoty Slovenského raja a podávajú množstvo cenných informácií o Dobšinskej ľadovej jaskyni – o jej vzniku, vývoji a zaľadnení, o jej objavení, trase prehliadky a mnoho ďalších zaujímavostí.

Viac informácií: https://gemer.korzar.sme.sk/c/22456923/naucny-chodnik-k-dobsinskej-ladovej-jaskyni-ma-nove-panely-i-zabradlie.html&source=gmail&ust=1596187160500000&usg=AFQjCNHYgusRX6658-Cpnn14mdnQZTiRsA">undefined

Zdroj:
(https://gemer.vucke.sk/trip/gemer/gemer/turistika/pesia-turistika/dobsinska-ladova-jaskyna-naucny-chodnik.html)

Pripravuje Marta Miktová

 

Čítať 2533 krát Naposledy zmenené štvrtok, 30 júl 2020 11:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!