Vytlačiť túto stránku
utorok, 15 máj 2018 11:10

Náučný chodník Gombasecký kultúrny okruh

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gombasecká jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Známa je najmä výskytom sintrových bŕk – tenkých trubicovitých stalaktitových útvarov. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva. Nachádza sa asi 10 kilometrov od Rožňavy na západnom úpätí Silickej planiny a jej vchod leží 11 m nad Čiernou vyvieračkou vo výške 250 m n. m. Prístup k jaskyni a k náučnému chodníku je autobusová a železničná zastávka Slavec, alebo miestna časť Gombasek na štátnej ceste medzi Rožňavou a Plešivcom.
Náučný chodník začína pri pokladni jaskyne a pokračuje ku vchodu do jaskyne. Má 10 náučných tabúľ, ktoré sú otočné a v troch jazykoch (slovensky, anglicky, maďarsky) informujú o jaskyni a jej histórii

 

gombas nch p8160714 small   gombas nch 078722 05 855887   gombas nch 1 5

 

a zaujímavostiach tejto náučnej lokality, o prírode, kultúre, histórii a tradíciách oblasti Gombaseckej jaskyne a Silickej ľadnice. Dve zastávky náučného chodníka sa nachádzajú priamo pri vstupe do Gombaseckej jaskyne. Na trase chodníka sú vybudované oddychové miesta, séria drevených vyrezávaných stĺpov, parková úprava, možnosť občerstvenia.
Náučný chodník a projekt obnovy areálu v roku 2016 vybudovali členovia z dvoch občianskych združení – košického Kikelet a komárňanského Sine Metu a bol financovaný s podporou krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus. V júli sa tu tradične koná letný tábor s bohatým kultúrnym a vzdelávacím programom.

Viac informácií:
http://www.terraincognita.sk/sk/areal-gombasek-ziskava-novu-tvar
http://www.terraincognita.sk/sk/top-lokalita-gombasecky-kulturny-okruh

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2448 krát Naposledy zmenené utorok, 15 máj 2018 12:17