piatok, 25 máj 2018 19:26

Náučný chodník Krasové javy Hôrky Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník Krasové javy Hôrky sa nachádza v okolí Gemerskej Hôrky a bol za účasti asi 150 turistov slávnostne otvorený 7. mája 2011. Chodník sprevádza návštevníka cez najjužnejší výbežok Slovenského krasu – Hôrku, ktorá susedí s planinou Koniar. Chodník je dlhý 8,8 km a trasovo uzatvorený, začína i končí pri penzióne Skalná ruža v Gemerskej Hôrke, kde sa nachádza aj prvý informačný pavel. Penzión opustíme podchodom popod trať Plešivec – Muráň. V sedle Hôrky a planiny Koniar (319 m) sa náučný chodník križuje so zelenou turistickou značkou, vedúcou z Plešivca na Hrádok, čím sa zároveň stáva spojkou do siete turistických značiek krasu. Je to príjemná a stredne ťažká trojhodinová prechádzka krasovou krajinou. 

Desať informačných tabúľ na stĺpoch v tvare troch „hríbikov“ poskytuje predovšetkým informácie o krasovej krajine a jej javoch: škrapy, čertove brázdy, t. j. škrapové polia, závrty, priepasti, krasové jazierka, jaskynné otvory, krasové vyvieračky, odkrytý či pokrytý kras, ponor Skalického slepého údolia, zvláštna rastlinná a živočíšna ríša. Zároveň získame základné informácie o teplomilnej flóre a faune, ktorá je pre toto prostredie typická. Počas prechádzky sa otvárajú krásne výhľady, návštevník dostane obraz aj o vplyve krasovej krajiny na život ľudí v nej. Texty na náučných tabuliach sú v slovenčine, angličtine a maďarčine.

gehorka naucny Horka   gehorka naucny Horka 3   gehorka nch 2a

 

gehorka naucny mapa 1Chodník v okolí Gemerskej Hôrky vznikol z iniciatívy Cykloklubu Slovenský kras s finančnou pomocou SCA Products Gemerská Hôrka za odbornej asistencie NP SK, SSJ, KST, ANP a OÚ Gemerská Hôrka.

Viac informácií:
http://www.slovensky-kras.eu/info/aktivity-a-sport/naucny-chodnik-krasove-javy-gemerskej-horky/
http://www.malohont.sk/files/tomolova_-_nch_krasove_javy.pdf
http://www.almacentrum.eu/sluzby/jaskyne-a-ine-prirodne-krasy/gemerska-horka-naucny-chodnik-krasove-javy-horky-0_15.html

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2949 krát Naposledy zmenené pondelok, 28 máj 2018 00:14

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Jaroslav Vacula štvrtok, 03 september 2020 19:02 Napísal(a) Jaroslav Vacula

    Dobry den
    Dnes sme chceli obsolvovat vas naucny chodnik po sedlo k planine koniar parada a odtial len tapanie po cestickach a najhorsie bolo pri 4-tom paneli kde sme prisli na hlavnu cestu a tam sme sa stratili a tak isto aj pri 7-mom paneli kde je tiez problem od zeleznicneho priecestia vsetko zarastene skoda

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!