štvrtok, 31 máj 2018 14:12

Náučný chodník Na zelenú hranicu a Szádvár Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nenáročný prechod z úrovne rieky Turňa na planinu Dolný vrch k štátnej hranici s Maďarskom je možné absolvovať po zelenej turistickej značke. Východiskovými obcami sú zvyčajne Hrušov, Silická Jablonica alebo Jablonov nad Turňou. Zelená značka vedie k hranici z Hrušova, na ceste medzi obcami sa spája so žltou značkou zo Silickej Jablonice. Trasa chodníka vedie cez Jablonov nad Turňou – most ponad Turňu – Starý les, štátna hranica SK/HU – Derenk (Drienky) – okraj obce Szögliget – ruiny hradu Szádvár – Starý les, štátna hranica SK/HU – most nad Turňou. Celú trasu možno prejsť za 5-6 hodín. Náučný chodník začína na moste ponad riečku Turňa pri ceste medzi obcami Jablonov nad Turňou a Hrušov. Zo starej asfaltovej cesty zelená značka prechádza na poľnú a vedie lúkami

smerom k planine Dolný vrch. Široká spevnená cesta najskôr stúpa severným svahom Dolného vrchu a ďalej pokračuje pohodlne mierne zvlneným terénom krasovej planiny. Vchádza do lesa a postupne mierne pomaly stúpa. Od štátnej zelenej hranice, ktorá je voľne priechodná, pokračuje chodník s modrým značením na maďarskej strane a vedie miernym klesaním až do zaniknutej dediny Derenk (Drienky). Ďalej okolo obce Szögliget až na ruiny hradu Szádvár, ktorý bol postavený v 13. storočí ako kráľovský hrad. V priebehu storočí menil majiteľov a aj svoju podobu. V roku 1686 hrad zbúrali a odvtedy pustol, dnes sú z neho len ruiny. Trasa je nenáročná, pohodová, jediný strmší výstup je na hrad Szádvár.

nch zelena 05   nch zelena 02   nch zelena 04

 

Náučný chodník je zameraný predovšetkým na prezentáciu turistických možností Slovenského krasu a jeho Turnianskej vínnej cesty. V rámci cezhraničného projektu HUSK1101/1.3.1/0231 „Hviezdy, hviezdy... Ekoturistický kompas na Krase“ je trasa osadená štyrmi informačnými tabuľami, ktoré obsahujú mapu Slovenského a Aggtelekského krasu, tabuľu s regionálnymi výrobkami, so službami na Krase a interaktívne hry. Zároveň prezentujú možnosti ubytovania, miestnej gastronómie a iných regionálnych produktov, ale tiež faunu, flóru a historické zaujímavosti okolia. Na maďarskej strane má náučný chodník 12 náučných panelov, ale všetky texty sú, bohužiaľ, len v maďarčine.

Viac informácií:
http://www.praveorechove.com/newsread2.php?newsid=1699
https://hiking.sk/hk/ar/3694/zaniknuta_dedina_derenk_drienky_a_hrad_szadvar.html
https://darokova.blog.sme.sk/c/199864/Szadvar-a-Derenk-vylet-Schengenskeho-typu.html

Pripravila Marta Mikitová

 

 

Čítať 5978 krát Naposledy zmenené štvrtok, 31 máj 2018 14:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!