Vytlačiť túto stránku
sobota, 09 jún 2018 13:09

Náučný chodník obce Rejdová Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Obec Rejdová leží v juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria, pod jeho najvyšším vrchom - Stolicou, na terasovej plošine v doline rieky Slaná, 11 km od Dobšinej. Známa je svojou malebnou prírodou, do súčasnosti zachovanou folklórnou tradíciou a remeselníckou výrobou, nachádza sa tu aj vzácna kultúrna pamiatka – evanjelický kostol z polovice 17. storočia, dochovalo sa aj viacero zrubových domov – pamiatok ľudovej architektúry. Náučný chodník obce Rejdová má nenáročnú trasu s výškovým prevýšením 80 m. Vybudovala ho Obec Rejdová s finančnou podporou SAŽP prostredníctvom Programu obnovy dediny a jeho slávnostné otvorenie sa konalo 19. novembra 2010. Dĺžka náučného chodníka v intraviláne a extraviláne obce je okolo 3,5 km a dá sa prejsť približne

za 1,5 hodiny. Nachádza sa na ňom sedem náučných tabúľ, ktoré podávajú základné informácie o Rejdovej, jej histórii, konkrétnych kultúrnych pamiatkach, tradíciách, folklóre, zvykoch i typických ľudových remeslách, tiež o rastlinstve okolitých lúk a lesov, ale aj o zvieratách, biotope a ochrane prírody z úrovne sústavy Natura 2000, ktorej hlavným cieľom je zachovanie prírodného dedičstva a zabezpečenie ochrany najvzácnejších a najviac ohrozených druhov voľne rastúcich rastlín, voľne žijúcich živočíchov a prírodných biotopov vyskytujúcich sa na území štátov EÚ.

rejdova nch 1   nch rejdova e img 867   nch rejdova e img 866

 

24 p1060853Náučný chodník tvorí okruh, štart i cieľ sú na jednom mieste. Začína pred Obecným úradom v centre Rejdovej, kde sa nachádza prvá informačná tabuľa a smeruje nahor ku kostolu sv. Michala. Potom chodník vychádza z obce a pokračuje krajom rozľahlej lúky. Pri prechode do lesného porastu za piatou tabuľou sa chodník stáča, pokračuje lesom, až sa dostane na druhú stranu tej istej rozľahlej lúky. Na jej okraji sa nachádza šiesta informačná tabuľa o krajine a jej biotopoch. Trasa ďalej smeruje na okraj Rejdovej, kde siedma tabuľa informuje o živočíšstve tunajšieho okolia. V závere značky vedú späť ku kostolu sv. Michala a pred Obecný úrad.

nch rejdova P1060843   nch Rejdová 1   nch Rejdová 2
         

 

Názvy informačných panelov: 1. Základné údaje o obci a trasa náučného chodníka, 2. História obce Rejdová a kultúrne pamiatky, 3. Tradície, zvyky, folklór, remeslá, 4. Rastlinstvo, 5. Natura 2000, 6. Krajina, 7. Živočíšstvo.

Viac informácií:
https://gemer.vucke.sk/trip/gemer/gemer/turistika/pesia-turistika/naucny-chodnik-obce-rejdova.html
http://www.rejdova.sk/-naucny-chodnik-v-obci

Pripravuje Marta Mikitová

Čítať 2479 krát Naposledy zmenené nedeľa, 10 jún 2018 17:33