Vytlačiť túto stránku
sobota, 13 október 2018 16:32

Miestna akčná skupina Malohont udelila obci Muráň certifikát na Muránske buchty Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V septembrovom čísle Muránskych novín som si všimol, že Miestna akčná skupina Malohont udelila dňa 6.9.2018 Obci Muráň certifikát na používanie značky Regionálny produkt GEMER-MALOHONT na výrobok Muránske buchty. Nebolo by to nič zvláštne, keďže zmyslom a cieľom regionálnej značky je podporiť rozvoj územia Gemera-Malohontu s ohľadom na šetrné využívanie prírodného a kultúrneho dedičstva regiónu. Skôr príklad aj pre ostatné obce ako podporiť miestnych producentov a poskytovateľov služieb (poľnohospodárov, živnostníkov, malé a stredné firmy, poskytovateľov služieb), ktorí na našom území hospodária tradične a v súlade so záujmami ochrany prírody. O Muránskych buchtách som videl rôzne príspevky v rôznych médiách.

muranske buchty certifikat 1Všetky mali pozitívny ohlas. Spravodajca jednej televízie uverejnil nedávno z okolia Muránskej planiny zaujímavú reportáž o tom, ako sa v Muráni ujala obecná prevádzka, ktorá sa teší veľkému záujmu a obľube občanov tejto obce, ale aj návštevníkov tohto historicky i prírodovedne zaujímavého regiónu. V tom istom čísle spomínaných obecných novín som si všimol i reakciu čitateľky na využívanie tohto miestneho výrobku. 

muranske buchty predajna 1Pani Božena Galovičová v ňom napísala:  

"O muránskych buchtách sa už mnoho nahovorilo a aj nadiskutovalo. Jednoducho sú mňam. Bol to skvelý nápad obnoviť túto tradíciu. Muránskym námestím sa aj v minulosti šírila vôňa pečeného chleba, ktorý nasýtil obec Muráň, ako aj blízke okolie. Zriadiť prevádzku pečenia buchiet v dome bývalých pekárov Ďordevičovcov bol skvelý nápad. S týmto projektom a ich realizáciou by určite súhlasili aj bývalí majitelia. Nápad s buchtami sa osvedčil. Prevádzka s touto pochutinou zásobuje aj blízke okolie. Podľa pána starostu, plánujú zvýšiť kapacitu a tým pádom vytvoriť viac pracovných miest. Mme však napadla myšlienka, či by nestálo za pokus rozšíriť sortiment a zamerať sa aj na výrobu slaného pečiva t. j. škvarkové, syrové a bryndzové pečivo. V našej domácnosti a na našom kuchynskom stole majú tieto výrobky čestné miesto. Výrobu slaného pečiva by privítali hlavne diabetici, ktorých je aj v Muráni dosť. V závere môjho príspevku, želám do budúcnosti, aby predstavenstvo obce prichádzalo stále s novými nápadmi, ktoré pozdvihnú našu rodnú obec zo dňa na deň a z roka na rok na vyššiu úroveň."

(Zdroj: Muránske noviny č.2/2018)

 

Čítať 1973 krát Naposledy zmenené nedeľa, 14 október 2018 20:13