Vytlačiť túto stránku
pondelok, 29 október 2018 22:41

Prihláste ho do grantového programu (a) Darujte Vianoce

Napísal(a) Nadácia Orange
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nadácia Orange otvára už po sedemnásty raz grantový program Darujte Vianoce, ktorý pomáha ochotným žiadateľom zmeniť vianočné želania ľudí s ťažkým životným osudom na skutočnosť. Významným cieľom tohto ročníka je motivovať zapojenie sa do grantového programu najmä mladých ľudí a deti, a podporiť tak trend posledných ročníkov, ktoré poukázali práve na narastajúci počet žiadostí od tejto vekovej skupiny. Odborná komisia aj tento rok udelí špeciálne ocenenie Srdce na správnom mieste výnimočnému človeku, ktorý dlhodobo a nezištne podáva pomocnú ruku tým, ktorí si v zložitej životnej situácii nevedia poradiť sami.
Vianoce sú sviatkami pokoja, radosti a rozžiarených detských očí pod vianočným stromčekom.

Pre mnohých ľudí sú však tieto prívlastky len snom. Grantový program Darujte Vianoce preto dáva príležitosť ľuďom s dobrým srdcom, ktorí chcú pomôcť tam, kde je to naozaj potrebné, jednoducho darovať krajšie Vianoce. Jedinečnosťou grantového programu je to, že žiadatelia nežiadajú o pomoc pre seba, ale pre iných, a zároveň sa musia osobne spolupodieľať na samotnej realizácii pomoci. Pomôcť môžu deťom, ale aj dospelým bez rodiny či domova, ľuďom s vážnymi zdravotnými problémami či všetkým tým, ktorí trpia materiálnym nedostatkom. Program Darujte Vianoce chce motivovať ľudí, aby si všímali neľahké osudy ľudí vo svojom okolí, podelili sa o ich príbeh a prispeli svojím záujmom na zmiernenie ich ťažkej životnej situácie.

Tento rok sa program ešte viac upriamuje na pozornosť mladých ľudí a detí, ktorí sú v posledných ročníkoch významnou časťou žiadateľov o podporu. Aj preto sa Nadácia Orange spojila s projektom Detský čin roka, ktorý už niekoľko rokov poukazuje na nezištné a dobré skutky žiakov na základných školách, aby podporila na základných školách povedomie aj o tejto forme pomoci. „Veľmi si ceníme, že v posledných ročníkoch vidíme nárast žiadostí podaných deťmi či mladými ľuďmi. Je príjemné zistiť, že v dnešnej dobe nie sú mladým ľuďom ľahostajné neľahké osudy, ktoré poznajú vo svojom okolí. Budeme sa tešiť na každú žiadosť a aj keď nie je možné finančne podporiť všetky, morálne ocenenie bude patriť každému dobrému skutku,“ hovorí Andrea Cocherová, správkyňa Nadácie Orange.

V rámci 17. ročníka programu Darujte Vianoce poskytne Nadácia Orange na splnenie vianočných snov celkovú sumu 50 000 eur. Predkladateľom žiadosti môžu byť nielen jednotlivci, ale aj mimovládne organizácie, školské zariadenia, domovy sociálnych služieb, detské domovy, opatrovateľské služby, domovy pre seniorov či dokonca pracovné kolektívy. Žiadatelia o vianočnú podporu pre ľudí v núdzi môžu svoje projekty prihlasovať od 22. októbra do 14. novembra 2018 prostredníctvom elektronického formulára na stránke www.nadaciaorange.sk. Hodnotiaca komisia posúdi všetky zaslané projekty a vyberie tie, ktoré najviac vystihujú podstatu programu. Najdôležitejším kritériom pri posudzovaní projektov je osobná angažovanosť žiadateľa do plnenia projektu. Podporené žiadosti budú zverejnené po 3. decembri.

Špeciálne uznanie aj pre obetavých jednotlivcov

Nadácia Orange už po 14-krát udelí aj ocenenie Srdce na správnom mieste. Táto cena je morálnym uznaním pre výnimočného človeka, ktorý sa dlhodobo zapája do programu alebo preukazuje mimoriadne úsilie pri nezištnej pomoci ľuďom v núdzi a v oblasti filantropie.

Laureátkou ocenenia Srdce na správnom mieste sa v roku 2017 stala Margaréta Žigová, ktorá riadi denný stacionár Dúhový domček v Lučenci. Ten navštevujú ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Ľuďom s osudom, ktorý im nebol naklonený, pomáha už dlhé roky nielen vo svojom pracovnom, ale aj súkromnom živote. Do programu Darujte Vianoce sa pravidelne zapája od roku 2009. Minulý rok sa pred Vianocami rozhodla obdarovať šesť rodín, ktorých členovia navštevujú jej denný stacionár. Všetkým vytvorila štedrejšie Vianoce prostredníctvom vianočných potravín, ktoré si nemohli sami dovoliť. Taktiež navštívila 31-ročného Janka s mentálnym postihnutím, ktorému kúpila jeho obľúbené puzzle a na sviatky k sebe domov pozvala 18-ročnú Ivku, ktorá trpí mentálnym postihnutím a žije v domove sociálnych služieb.

O programe Darujte Vianoce

Grantový program Darujte Vianoce výrazne podporuje princíp individuálnej filantropie a občianskej angažovanosti. Motivuje ochotných a aktívnych filantropov, aby si všímali ťažké osudy ľudí vo svojom okolí a podieľali sa na zmiernení ich situácie. Všetky informácie o grantovom programe Darujte Vianoce nájdete na stránke www.nadaciaorange.sk.

 

 

Čítať 1072 krát Naposledy zmenené štvrtok, 01 november 2018 23:24