Vytlačiť túto stránku
pondelok, 28 október 2019 11:30

Kultúrno-kreatívne centrum Kláštor podporuje tretí sektor v Rožňave a na Gemeri Doporučený

Napísal(a) Rado Kovács
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu 26. októbra 2019 sa v priestoroch novovznikajúceho co-workingového centra v Kultúrno-kreatívnom centre Kláštor konal seminár na témy spojené s fungovaním občianskeho sektoru. Účastníci a účastníčky podujatia reprezentovali ekologické, kultúrne, komunitné i sociálne zamerané organizácie, združenia i neformálne skupiny v meste a regióne Gemer. Seminár viedol Sturla Bjerkaker z nórskej organizácie Bjerkaker Learninglab.
Doobedňajšie prezentácie spojené s diskusiami boli zamerané najmä na organizovanie 3. sektoru v Nórsku a v Nemecku. V ďalšej časti sme sa dozvedeli o podmienkach a kontexte, v akých organizácie a združenia v týchto krajinách motivujú ľudí zapájať sa do komunitného verejného života a o formách co-workingových priestorov v týchto krajinách.

Poobedňajší program sa sústredil na mapovanie potrieb aktívnych ľudí v meste a regióne, ktoré by mohol vznikajúci co-working napĺňať, i na návrhy možných modelov fungovania samotného co-workingového centra, jeho cieľov a hodnôt, ktorými by sa mal riadiť.

Podujatie zorganizovalo občianske združenie Otvor dvor z Rožňavy, ktoré realizuje projekt Regionálne co-workingové centrum občianskej participácie, podporený v rámci programu Active Citizen Fund. Okrem vytvorenia priestorov pre co-working je realizované aj mapovanie a sieťovanie 3. sektoru v Rožňave a na Gemeri s cieľom poskytnúť všetkým aktívnym záujemcom zázemie pre plánovanie, prípravu a organizovanie vlastných projektov a intervencií do verejného priestoru mesta a motivovať tých potenciálnych k tomu, aby sa zapájali do občianskeho verejného života vo svojom meste a regióne.

Projekt "Regionálne co-workingové centrum občianskej participácie" je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021.

Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Rado Kovács

 

Čítať 1160 krát Naposledy zmenené pondelok, 28 október 2019 12:04