utorok, 17 december 2019 20:10

Medzisektorový projekt PlaNET SOEN z dielne Agentúry pre rozvoj Gemera získal ocenenie Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už to budú takmer 4 roky, čo v našom regióne implementujeme odvážny projekt PlaNET SOEN, ktorý pod záštitou prezidenta SR začal sériou "TED" konferencií plných zaujímavých speakrov v roku 2016 v Revúcej a v Rimavskej Sobote pre samosprávy, školy, podnikateľov a hlavne mladých ľudí. Pokračoval vzdelávaním mladých ľudí v oblasti prípravy projektov a mentoringom a stážami v spolupráci s úžasnými podnikateľmi z regiónu Gemer-Malohont a Banskej Bystrice. Dnes tento projekt nadobudol väčších rozmerov a implementuje sa v 4 krajinách EUPosúvame naše know-how za hranice nielen nášho kraja, ale aj štátu.

Základom udržateľnosti nášho regiónu je práca s mládežou. Mladí ľudia dneška budú možno v blízkej budúcnosti lídrami v našom regióne, ale to len v prípade, ak v ňom ostanú, prípadne sa doň vrátia. Bez mládeže nemá región  dlhodobú perspektívu na lepšiu budúcnosť a našou úlohou je pomáhať mladým ľuďom pretvárať náš región či Slovensko na miesto pre lepší život, a to aj formou neformálneho vzdelávania. Práve tomuto sa zaviazala vo svojom projekte PlaNET SOEN Agentúra pre rozvoj Gemera. Projekt PlaNET SOEN z dielne Agentúry pre rozvoj Gemera sa na území BBSK realizuje v spoluprácami s desiatkami stredných škôl, podnikateľov, úradov práce a samospráv vďaka programu Erasmus a AEIF od roku 2016.

Dňa 11.12. 2019 na konferencii  s názvom „Empower – No Uznaj“  organizovanej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a školstva a Iuvenou – Slovenským inštitútom mládeže získal tento projekt víťazstvo v kategórii „Projekt medzisektorovej spolupráce s uplatnením prístupov neformálneho vzdelávania za rok 2019“. Cenu odovzdal riaditeľ Odboru mládeže Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a viceprezident Európskeho riadiaceho výboru pre mládež pri Rade Európy Ivan Hromada.  

Zaujímavé na projekte je, že aktivity projektu sa zrkadlovo implementujú nielen na Slovensku – v súčasnosti sa aktivity školského participatívneho rozpočtu implementujú na evanjelickom Gymnáziu v Banskej Bystrici, ale aj u partnerov v Poľsku, Slovinsku a Portugalsku. Keďže mládež nemá v tzv. zabudnutých regiónoch veľa príležitostí, projekt PlaNET SOEN je projektom zaoberajúcim sa mládežou vo veku 15-19rokov a tím ľudí z Agentúry pre rozvoj Gemera spolu s podnikateľmi, samosprávami a dobrovoľníkmi ich učí vytvárať si vlastné príležitosti/projekty vo svojom regióne/škole/komunite.

Každá jedna fáza projektu je založená na princípoch neformálneho vzdelávania, pričom vychádza z potrieb regiónu a má za cieľ zabrániť tzv. „odlivu mozgov“ z Banskobystrického samosprávneho kraja a prispieť k budovaniu kapacít a kľúčových kompetencií v oblasti prípravy na trh práce prostredníctvom rôznych nástrojov. Týmito nástrojmi sú napr.  školský participatívny rozpočet, mentoringy a stáže v regionálnych podnikoch, ako aj budovanie kapacít v regióne formou medzinárodných a lokálnych tréningov na podporu projektových ideí, podnikania a tvorení/udržaní príležitostí vo svojom regióne. 

Zdroj: Agentúra pre rozvoj Gemera

 

 

 

Čítať 1438 krát Naposledy zmenené streda, 18 december 2019 17:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!