Vytlačiť túto stránku
pondelok, 16 november 2020 15:33

Občianske združenie Sirkovanci a jeho Komunitný ovocný sad Doporučený

Napísal(a) Ján Frák
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Občianske združenie Sirkovanci s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2020 zrealizovalo projekt „Komunitný ovocný sad“.
Cieľom nového funkčného využitia pozemku v obci Sirk, okres Revúca, ku ktorému sme pristúpili aj na základe iniciatívy miestnych občanov, bolo vybudovanie funkčného komunitného sadu, tvoreného spektrom ovocných drevín. Zriadenie tohto sadu obohatilo obec o ďalšiu rehabilitovanú plochu a skrášlilo oblasť v strede obce, časť Humno, na mieste bývalej školskej záhrady, ktorá tu bola už v roku 1924. Sad rozšíril prirodzenú druhovú skladbu drevín o druhy, ktoré v obci vyhynuli. Kostru sadu tvoria jablone, ďalej sú zastúpené slivky, ringloty, čerešne, višne, hrušky, moruša a jarabina oskorušová. Založenie sadu, následná starostlivosť oň a najmä očakávaná úroda, by mali byť významnou spoločenskou a komunitnou udalosťou za účasti širokej verejnosti. Zároveň bude sad učebnou pomôckou pre žiakov Základnej školy v Sirku.

Na začiatku sme vyčistili plochu určenú na sad od náletových drevín, nakoľko v pôvodnom stave bola táto plocha na sad neupotrebiteľná. Pripravili sme plochu na výsadbu. Následne sme priestor oplotili, vysadili ovocné stromy, pridali informačné tabuľky s popisom jednotlivých odrôd. V budúcnosti budeme vykonávať pravidelné kosenie sadu a polievanie ovocných stromov.
Do projektu boli zapojení členovia Občianskeho združenia Sirkovanci, ako aj dobrovoľníci z obce Sirk a blízkeho okolia. Dokázali sme, že vieme byť súdržní, odpracovali sme v sade viac ako 660 hodín na úkor svojho voľného času a výsledok našich aktivít bude odkazom pre mladú generáciu.

V blízkosti sadu bude začínať Rozprávkový chodník Pavla Dobšinského, ktorý plánujeme vybudovať na budúci rok.

Zároveň sa chceme poďakovať všetkým za podporu našich aktivít a verím, že v budúcnosti zrealizujeme aj ďalšie projekty, ktoré súvisia s históriou našej obce.

Za Občianske združenie Sirkovanci

Ján Frák

Čítať 1655 krát Naposledy zmenené pondelok, 16 november 2020 16:46

1 komentár