nedeľa, 20 november 2016 17:34

Mali by oprášiť rozvojové programy obce súvisiace s cestovným ruchom

Napísal(a) Ľudo
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Milý Juraj,
Som rád, že chrípku máš za sebou a začal si normálne fungovať, čo potvrdzuje aj tvoj list.
Zaujali ma tvoje kreatívne názory a postrehy v rámci oživenia cestovného ruchu v obci, mikroregióne a v regióne (chápem ho ako okres).

Zdieľam tvoj názor, že cieľavedomý a adresný cestovný ruch predpokladá maximálne využitie územno-prírodného potenciálu aj potenciálu vytvoreného ľudskou činnosťou, ktoré spolu vytvárajú podmienky pre rozvoj cestovného ruchu. Následne si to žiada mať perfektné zmapovanie toho, čo a ako sa dá využiť z daného potenciálu prírody a čo a ako môžeme ponúknuť v oblasti potenciálu vytvoreného ľudskou činnosťou.

Stotožňujem sa aj s tým, že kompetentní v obciach, mikroregiónoch a v okrese, by sa mali pýtať:

  • kde sa nachádzajú v systéme cestovného ruchu dnes
  • kde by chceli byť o rok o päť rokov
  • ako sa tam dostať, s použitím akých prostriedkov, aktivít a spôsobov konania.

Vo svetle tvojich úvah, mali by oprášiť rozvojové programy obce súvisiace s cestovným ruchom. Pravdivo pomenovať reálny stav a pravdivo aj odpovedať na otázky s tým súvisiace.
Súčasťou aktivít by malo byť aj rozvíjanie informačného marketingu s využitím domáceho intelektuálneho a odborného potenciálu v spolupráci s okolitými ocami, inštitúciami štátnych i neštátnych štruktúr.

Pri stretnutiach so starostami obcí, všimol som si, že niektoré z nich majú celkom slušne zmapovanú vzdelanostnú štruktúru, jazykovú vybavenosť a profesíjno - odbornú skladbu obyvateľov obce. Niektoré obce zvlášť evidujú odborných špecialistov, osoby s mimoriadnymi vlastnosťami a schopnosťami, dokonca evidujú spoločenské postavenie a odbornú štruktúru rodákov žijúcich mimo obce. Tlieskam im. Teraz už ide len o to, kde a ako ich využiť v systéme rozvojového programu obce a cestovného ruchu. Ojedinele, niektorí starostovia prejavili záujem o odbornú a jazykovú prípravu sprievodcov zameraných na cestovný ruch v obci alebo aj v širších súvislostiach.

Na základe skúseností z úspešných destinácií, poskytovanie a prevádzkovanie služieb v cestovnom ruchu stáva sa prestížnou záležitosťou, čo si však vyžaduje vzdelaný, odborne kvalifikovaný personál a vysoký stupeň riadenia prostredníctvom marketingu a schopnosťou aj umením predaja výrobkov a služieb.

Pozitívne výsledky a ekonomický efekt z cestovného ruchu je dlhodobý proces vyžadujúci si úsilie všetkých zainteresovaných. Naviac, chce to trpezlivosť, dôslednosť a koordináciu všetkých. Je to aj prekonanie individuálnej uzavretosti v podnikaní, jej otvoreniu sa účelnej spolupráci s cieľom vytvorenia širšej úspešnej destinácie s pestrou a kvalitnou ponukou informácií a služieb zameraných na spokojnosť klientov. V neposlednom rade ide o vytváranie dostatočného zisku z podnikania, ktorý zaručí zainteresovaným slušný životný štandard, vrátane vytvorenia zdrojov ma udržanie kvality služieb a investície do prevádzky a do životného prostredia.

Otázkou nie je, kde na to vziať peniaze, ale kde nájsť ľudí, dostatočné odborne kvalifikovaných a psychicky zdatných, ktorí dokážu realizovať rozvojový program a budú mať vlastný know-how (schopnosť a vedomosť vedieť ako na to).
Určite si postrehol, neustále sa vraciame k poznaniu, že všetko je o ľuďoch a v ľuďoch. Pomôžme si sami ...
Ľudo

 

Čítať 1751 krát Naposledy zmenené pondelok, 21 november 2016 14:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!