pondelok, 01 november 2021 13:35

ODIŠIEL RUDO REPÁK. KAMARÁTOV JE MENEJ Doporučený

Napísal(a) MsKS
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj keď sa skončí plač a odznie nápev
a radosť našu zavrie strieška zeme,
náš smútok, ťažký ako tvoja rakev,
čo priniesli sme, domov ponesieme.
Tak ako v žití sme ťa v sebe mali,
i po smrti tam budeš v našom žiali.
Mrú srdcia, ale srdce vraví k srdcu,
k nám preniká i z hlbokého rovu,
ty mŕtvy prejdeš v srdcia, ktoré tlčú
a budeš v nich žiť ako živý znovu,
kým bude v tomto svete pocit straty
a človek, ktorý lásku láskou platí.
Jesenné dni prerieďujú v revúckej hore živých. Kamaráti bratia po jednom sa tratia... So smútkom a pokorou prijali sme správu, že 20. októbra 2021 odišiel zo sveta živých pán Mgr. Rudolf Repák – pedagóg, redaktor, publicista, Revúčan.

Rudolf Repák sa narodil 2. februára 1943 v Mokrej Lúke. Základné vzdelanie získal v rodisku a v Revúcej, kde vychodil jedenásťročnú strednú školu. V roku 1964 absolvoval Pedagogický inštitút v Košiciach a o rok nato začal učil na základnej škole v Lubeníku. Od 1970 do 1972 bol riaditeľom Domu pionierov v Revúcej. Od 1972 potom učil na revúckych základných školách až do svojho odchodu do invalidného dôchodku v roku 1993. Osemnásť rokov bol zástupcom riaditeľa a neskôr aj riaditeľom Základnej školy J. A. Komenského.

Popri pedagogickej práci bol Rudolf Repák celý život činný ako organizátor športového života v meste, ale predovšetkým ako redaktor a publicista. Vydával Pioniersky život, spravodajcu prvoligového volejbalového klubu, bol stálym prispievateľom Východoslovenských novín, Zory Gemera, Pravdy, Sme, Učiteľských novín... Od 1996 pracoval na revúckom mestskom úrade a dlhé roky bol šéfredaktorom mestských novín Revúcke listy. Vo svojej rodnej obci pracoval ako kronikár a podieľal sa na vydaní brožúry o obci „Mokrá Lúka“ (1998).

V roku 2007 získal naše najvyššie mestské ocenenie – Zlatý Quirin mesta Revúca za dlhodobý prínos v oblasti propagácie mesta a regiónu.

Na svojho učiteľa spomínajú s úctou jeho bývalí žiaci, pre ktorých bol a zostane Pánom učiteľom. Svojich žiakov vychovával s veľkou nošou ideálov, aby mali po celý život čo strácať. No podstatné je, že nikdy nestratili všetky!

Posledná rozlúčka s Mgr. Rudolfom Repákom sa uskutočnila 24. októbra 2021 v Hradci Králové v Českej republike. Prosím, venujme počas týchto spomienkových dní na zosnulých tichú spomienku aj pánovi Repákovi...

Na záver príznačná príhoda z jednej hornokysuckej školy o nezastupiteľnej úlohe pedagóga v našich životoch. Mladý kňaz, ktorý prišiel do školy učiť náboženstvo, po spoznaní práce učiteľov vyjadril pri rozlúčke na konci školského roka obdiv k nim svojskými slovami: „Každý učiteľ si zaslúži, aby šiel do neba!“

(Zdroj:MsKS Revúca)

 

Čítať 936 krát Naposledy zmenené pondelok, 01 november 2021 14:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!