pondelok, 19 jún 2017 20:57

Dni mesta Revúca tohto roku aj v znamení 50. výročia podpísania Dohody o spolupráci s partnerským mestom Litovel Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kto žije v Revúcej či na okolí, alebo je viazaný svojou regionálnou náklonnosťou k tomuto mestu Prvého slovenského gymnázia, zaiste vie, že každoročne v polovici júna na námestí pred Kohútom bývajú tradičné Dni mesta Revúca. Túto očakávanú udalosť, ktorá býva spojená tiež s oceňovaním osobností mesta, prehliadkou vystúpení detských a základných škôl i záujmových útvarov, ako je Lykovček, ZUŠ-ka mesta, či Tanečná škola Happy Dance, otvorila už v piatok ráno 16. júna 2017 primátorka mesta Revúca pani Eva Cireňová.

Tohto roku si mesto pripomína 660. výročie prvej písomnej zmienky o meste. A keďže si Revúčania pripomínajú tiež 50. výročie podpísania Dohody o spolupráci s partnerským mestom Litovel v Čechách, na otvorení primátorka privítala aj starostu mesta Litovel Zdeňka Potužáka. Na Dni mesta Revúca prijali pozvanie aj ďalšie zahraničné delegácie z družobných miest, s ktorými má Revúca družobné styky. Okázalou udalosťou v piatok popoludní bolo podujatie v Mestskom dome kultúry, počas ktorého primátorka Revúcej ocenila osobnosti, ktoré sa významnými aktivitami v rôznych oblastiach pričinili o rozvoj mesta, či jeho propagáciu. Po tomto akte vystúpila skupina husľového tria Xplosion, ktorá prispela k pozdvihnutiu významu dní po kultúrnej i spoločenskej stránke, za čo si vyslúžila obrovský aplauz od všetkých divákov. Prvý deň ukončil hudobný koncert Michal David revival, ktorý bol pred budovou Kohút. 
V sobotu sa na Námestí slobody uskutočnili vystúpenia domácich a zahraničných folklórnych speváckych a hudobných skupín ako Lykovec, Spod Kohúta, Revúška a hostia z Litovla s cimbalovou muzikou Hanácká mozeka a súborom Hanačka Litovel. Večer to isté pódium patrilo známej slovenskej speváčke Kristíne a jej hudobnému koncertu. Podľa ohlasov pritiahlo nemálo návštevníkov Dní mesta v tento večer do ulíc práve jej vystúpenie.
Kto si chcel Dni mesta Revúca užiť po svojom, mal na to vytvorené všetky podmienky. Prilákať ho mohla atmosféra Revúckeho jarmoku, rôzne výstavy a podujatia v Mestskom dome kultúry, kde sa vo výstavnej sieni konal Revúcky salón, Múzeum  PSG, kde si ešte aj teraz môžete pozrieť výstavu Litovel pre Revúcu - Revúca pre Litovel, kníhkupectvo KnihArt, kde sa konala autogramiáda knihy Pri káve o káve a kávovinách, športové ihriská, kde zápasili žiaci základných škôl v kalokagatii a v tenisovom turnaji. A to som nespomenul niektoré špeciality, ktoré poslúžili chuťovo i pre oči v podobe jarmočných špecialít a medoviny, povestného litovelského piva a moravských syrov. Ako spomenula aj šéfredaktorka Revúckych listov pani Katka Kvetková: "Spomedzi stánkov s občerstvením vynikal jeden, umiestnený oproti Mestského úradu. Určite ste si všimli a vychutnali kulinársku šou, ktorú predvádzal  kuchár so svojimi produktmi."
Dni mesta Revúca sa skončili v nedeľu 18. júna o 15.00 hodine ekumenickými službami Božími. O rok dovidenia!

Náš spolupracovník Peter Poboček pre nás pripravl z týchto Dní fotoreportáž, ktorú vám teraz ponúkame.

(MG od)

 

 

 

Čítať 2029 krát Naposledy zmenené utorok, 20 jún 2017 12:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!