piatok, 05 apríl 2024 11:48

Vtáka poznáš po perí a po speve... Doporučený

Napísal(a) Sz. Tóth
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Na obráízku sú: pinka lesná (Fringilla coelebs) a oriešok obyčajný (Troglodytes troglodytes) Na obráízku sú: pinka lesná (Fringilla coelebs) a oriešok obyčajný (Troglodytes troglodytes) Zdroj: internet

Prvý apríl sa zvyčajne spája so žartmi, ale v kalendári environmentalistu je 1. apríl Svetovým dňom vtáctva. Prvoaprílová ochranárska tradícia sa zrodila ešte v časoch rakúsko-uhorskej monarchie. Založil ju prírodovedec Ottó Hermann. 

Ottó Herman (1835 až 1914) zasvätil prvý apríl vtákom po prvýkrát v roku 1900. Vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku to bolo zorganizované ako zaujímavá akcia pre školy. Spolu s vtákmi sa v tento deň oslavovali aj stromy.
Pre ochrancov prírody je 1. apríl dňom vtáctva najmä preto, že práve v apríli k nám zvyčajne priletí najviac sťahovavých vtákov. Ornitológovia odhadujú, že na Slovensko priletí každý rok približne 30 miliónov vtákov, z toho prevažná časť, asi dve tretiny, v apríli. Väčšina vtákov prilieta do našich končín z Afriky, menej z Ázie. (zdroj: internet)


Pri tejto príležitosti organizuje Gemersko-malohontského múzeum v Rimavskej Sobote Základný kurz poznávania vtákov. Kurz sa skladá z dvoch častí. V priebehu mesiaca sa každý utorok uskutoční v múzeu odborná prednáška v prednesení biologičky RNDr. Moniky Gálffyovej. Celkom to budú štyri prednášky:

   9.apríl 2024 – Mestskí speváci
 16.apríl 2024 – Vtáky lúk a polí
 23.apríl 2024 – Vtáky lesov a okolia vôd
 30.apríl 2024 – Noční vtáci

K týmto prednáškam organizuje Gemersko-malohontského múzeum exkurziu 27. apríla 2024 s názvom Poznávame vtáky v praxi. Miesto stretnutia je náučný chodník Kurinecká dubina, stanovište č.1, v sobotu ráno o 8:00. Ak máte doma ďalekohľad, nezabudnite si ho doniesť so sebou, určite sa Vám zíde. Účasť na túto exkurziu je potrebné nahlásiť vopred na e-mailovú adresu . Deti mladšie ako 16 rokov sa môžu zúčastniť len v sprievode rodičov.

V prípade nepriaznivého počasia sa exkurzia presunie na iný termín. 
Ste srdečne vítaní!

 

Mgr. Szilvia Tóth, PR manažérka

 

 

 

 

 

 

 

Čítať 194 krát Naposledy zmenené piatok, 05 apríl 2024 21:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!