piatok, 05 apríl 2024 16:50

Výstava Gemer – Spiš v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave Doporučený

Napísal(a) E. Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V polovici apríla Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, otvára výstavu pod názvom Gemer – Spiš. Ide o výstavu fotografií Szilárda Schermanna, ktorá zobrazuje miesta dvoch susediacich regiónov Slovenska v prvej polovici 20. storočia.

Szilárd Schermann pochádzal zo Spišskej  Novej Vsi a stal sa agrobotanikom na Maďarskom kráľovskom ústave pre výskum semien v Budapešti. Popri plnení každodenných úloh dokázal publikovať aj pomerne veľké množstvo vedeckých štúdií, a to nielen o hospodársky významných druhoch rastlín, ale aj o divo rastúcich a tiež o voľne žijúcom vtáctve. Okrem vedy bol zároveň kľúčovou osobnosťou vtedajších maďarských alpinistov. Bol tajomníkom a neskôr podpredsedom Uhorského karpatského spolku a v rokoch 1939 – 1941 aj podpredsedom Maďarského turistického zväzu. Bol jedným z mála, ktorý dôkladne poznal celú Karpatskú kotlinu.

,,Predmetom výstavy sú fotografie zobrazujúce prírodu regiónu Gemera a Spiša, ale v budúcnosti plánujeme pokračovanie výstavy s ďalšími témami jeho fotografií, ako sú urbánna krajina a človek. Jeho fotografie majú nielen významnú dokumentačnú hodnotu, ale aj výrazný umelecký rozmer, ktorý určite ocenia návštevníci galérie,“ prezradila spoluautorka výstavy PhDr. Ing. Jaroslava Neubauerová, PhD. 

Banícke múzeum v Rožňave pri príprave výstavy úzko spolupracovalo s partnerskou organizáciou Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi, kde sa výstava následne presunie. Vernisáž výstavy sa uskutoční 11. apríla 2024 o 16:00 hod. v priestoroch Galérie BM (Námestie baníkov 25, Rožňava). Záujemcovia si budú môcť výstavu pozrieť až do 4. júna 2024.

Všetci ste srdečne vítaní!

 

Erika Hermélyi Gecelovská

 

 

 

Čítať 191 krát Naposledy zmenené piatok, 05 apríl 2024 21:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!