piatok, 12 apríl 2024 21:01

Galéria Baníckeho múzea v Rožňave opäť prichádza s výstavou Marty Vajdovej Doporučený

Napísal(a) E. Hermély Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstavu regionálnej autorky Marty Vajdovej pod názvom Svetlá mojej duše, ktorej vernisáž sa uskutoční 18. apríla o 16-ej hodine v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25, Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.

Marta Vajdová prostredníctvom svojej umeleckej tvorby romantickým spôsobom odhaľuje vlastné vnímanie sveta. Dokonalé realistické výjavy vyobrazujú prírodu a človeka v nej. Výtvarné umenie nikdy neštudovala, napriek tomu, že už v detstve inklinovala ku kresbe a maľbe, v ktorej vynikala. Považuje sa za samouka. Jej záľubu však postupom času začala objavovať aj verejnosť, ktorá si všimla výnimočnosť jej tvorby.

Vajdová uprednostňuje starú maliarsku techniku. Primárne odmieta akryl, pretože ho považuje za príliš moderný. Je trpezlivá, a čaká, kým olejové farby zaschnú. Vo svojej tvorbe tak kladie dôraz na techniku spracovania. 

"Pomerne v neskoršom veku som sa vrátila k umeleckej tvorbe. Na umenie nikdy nie je neskoro. Ja som na tento moment čakala tridsaťpäť rokov.

Začínala som tak, že som si našla staré fotografie, a prekresľovala som si ich. Neskôr som dospela rovnako k názoru, že techniku je potrebné sa učiť, a tak som začala hľadať teoretické príručky, na ktorých som mohla postaviť základ svojej tvorby,“ zhodnotila svoju umeleckú cestu sama autorka.

Vajdová môže byť tak inšpiráciou pre všetkých nadšencov a samoukov umeleckej tvorby skrze svoju trpezlivosť, realistickosť a upriamenie pozornosti na bežné výjavy života.

Výstavu si záujemcovia budú môcť pozrieť až do konca júla 2024.

Všetci ste srdečne vítaní!

 

Informáciu poskytla Erika Hermélyi Gecelovská

Čítať 153 krát Naposledy zmenené sobota, 13 apríl 2024 14:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!