utorok, 16 apríl 2024 13:45

Cesta okolo sveta za 80 dní * Slávni cestovatelia, exotické zbierky Doporučený

Napísal(a) É. Kerényi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstavu Cesta okolo sveta za 80 dní. Slávni cestovatelia, exotické zbierky s inovatívnym múzejno-pedagogickým programom realizuje Gemersko-malohontské múzeum z verejných zdrojov FPU – Fondu na podporu umenia 2023.

    V zbierkach Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sa vďaka založeniu inštitúcie v roku 1882 nachádza súbor 465 zbierkových predmetov z mimoeurópskych, tzv. exotických oblastí. Cestovatelia, zberatelia a múzejníci generácií z druhej polovice 19. storočia a z prelomu 19. a 20. storočia sa podľa trendov danej doby zameriavali nielen na zbieranie predmetov nájdených a typických pre región, Gemersko-malohontskú župu alebo Uhorsko, ale aj na dokumentáciu zaujímavých predmetov, ktoré sa dostali do župy predovšetkým z dôvodu ich vzácnosti a exotickosti. Táto výstava sa zameriava na prezentáciu 36 rôznych exotických artefaktov zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktoré sa zachovali pre potomkov z obdobia rokov 1850 až 1950.

Vzácne a cenné pamiatky pokrývajú široké spektrum území od Severnej a Južnej Ameriky, cez Afriku, Áziu až po Oceániu. Aj keď nepoznáme mená darcov všetkých zbierkových predmetov a identita väčšiny z nich je neznáma, mnohé predmety odhaľujú cestovateľské zvyky a kozmopolitný pohľad gemersko-malohontskej aristokracie a mešťanov 19. a 20. storočia. Gróf Emanuel Andrássy svojimi cestami na Ďaleký východ reprezentuje cestovateľa, pre ktorého je charakteristický dobrodružný životný štýl šľachtica. Veľkostatkár István Süteő Munkácsi, ako právnik a statkár reprezentuje túžbu po turistike a cestovaní, ktoré boli v móde na prelome 19. a 20. storočia. Herečka Margita Maróthy-Gömöry stelesňuje únik do mystickej východnej náboženskej filozofie, ďalej chemického inžiniera Gedeona Tihaméra charakterizujú cesty za vedeckým výskumom a objavmi. 

Výstava je prezentovaná netradičným, inovatívnym spôsobom. Vlnitá prenosná stena, symbolizujúca morské vlny s obrovskými cestovnými kuframi uprostred miestnosti evokuje pocit cestovania v čase. Výstavu sprevádza bohatý a kreatívny múzejno-pedagogický program pre rôzne vekové kategórie, od animačných programov cez oživenú históriu až po workshopy. Kurátorkou výstavy je riaditeľka múzea, Éva Kerényi, ktorá je zároveň aj autorkou dvojjazyčného slovensko-maďarského katalógu k výstave s názvom Od Ameriky po Japonsko, ktorá bola vydaná v roku 2022 s finančnou podporou KULTMINOR – Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. 

Dátum a čas podujatia: 9. máj 2024, 16.00 hod. v priestoroch GMM

 

PhDr. Éva Kerényi, PhD.

 

Čítať 125 krát Naposledy zmenené streda, 17 apríl 2024 17:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!