utorok, 29 august 2023 09:49

Baníctvo na Gemeri zaznamenalo – 100 rokov výroby magnezitu a 15. stretnutie banských miest a obcí Slovenska Doporučený

Napísal(a) MG od - G, Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Stredný Gemer zažil na záver mesiaca augusta nevšednú udalosť. Pri príležitosti 100. výročia ťažby magnezitu v Jelšave a Lubeníku uskutočnilo sa v dňoch 25. a 26. augusta 2023 15. stretnutie banských miest a obcí Slovenska v mestách Revúca a Jelšava. Na tomto podujatí sa zúčastnili zástupcovia 42 slovenských miest a regiónov. Prišli aj hostia zo zahraničia – z českých miest i z Poľska.

V prvý deň stretnutia (piatok 25. augusta) sa uskutočnilo v Revúcej rokovanie predstavenstva Slovenskej banskej komory a popoludní v Mestskom dome kultúry Konferencia na tému 100 rokov výroby magnezitu.

Druhý deň stretnutia (sobota 26. augusta) sa konal v Jelšave. Na tomto podujatí nemohli chýbať ani jelšavskí dobrovoľní hasiči, ktorým prišli pomôcť aj dvaja členovia z DHZ Hucín. Predpoludním hasiči kropili cesty v meste a pripravovali stan s vodnou parou na osvieženie.

jel banske 80

Zúčastnili sa sprievodu mestom, spolu s banskými cechmi, so zástavou do rímsko-katolíckeho kostola sv. Petra a sv. Pavla, kde bola ekumenická bohoslužba, ktorú slúžili JCLic. Peter Krajč, farský administrátor katolíckej farnosti v Jelšave a Mgr. Ivan Bojna, námestný farár CZ ECAV na Slovensku v Jelšave. Počas tejto bohoslužby bola odhalená pamätná tabuľa na soche sv. Barbory, ktorá bola požehnávaná na slávnosti výročia založenia DHZ Jelšava v júli 2023.

Najprv zástupcov delegácií prijali primátori miest Jelšava a Revúca v priestoroch Mestského domu kultúry, odkiaľ potom sa uskutočnil sprievod zástupcov baníckych a hutníckych spolkov ulicami Jelšavy, ktorý sa ukončil na nádvorí starého kaštieľa Coburgovcov.

jel stretnutie 04

Medzi účastníkmi, ktorí pochodovali v dlhom sprievode sme spoznávali v slávnostných baníckych uniformách účastníkov so svojimi historickými zástavami z rôznych miest a obcí nielen zo Slovenska, ale i Čiech, Poľska a Rakúska. Napriek veľkej horúčave takmer všetci vydržali tento slávnostný sprievod v plnej svojej kráse. Boli medzi nimi bývalí baníci, nielen muži, ale i ženy v rovnošatách a súčasní mladší aktívni baníci, ktorí hrdo kráčali pod svojimi zástavami.

jel stretnutie 64 65

V kaštieli Coburgovcov boli dekorované zástavy baníckymi stuhami. Táto stuha pribudla aj na zástave jelšavských hasičov. 

Počas celého slávnostného dňa mali jelšavskí hasiči na svojom stanovišti priestor pre poskytnutie prvej pomoci, našťastie ju nebolo potrebné nikomu poskytnúť. Dobrovoľní hasiči vykonávali aj požiarno-asistenčnú hliadku až do ukončenia podujatia.

jel stretnutie DSCN6767 1

Touto cestou sa chceme poďakovať každému členovi, ktorý priložil ruku k dielu.

Stretnutie sa začalo už v piatok v Revúcej, kde pre účastníkov v rámci programu Baníctvo na Gemeri pripravili na začiatok exkluzívne programy, ktoré zaviedli záujemcov do Slavošovsého tunela, Dobšinskej ľadovej jaskyne, bývalých baníckych obcí Rákoš-Železník, Sirk-Červeňany a umožnili im tiež fárať do baní SMZ Jelšava a Slovmag Lubeník. Účastníci mali zabezpečené aj vstupy do Múzea prvého slovenského gymnázia Revúca, Železničného múzea v Lubeníku a Mestského múzea v Jelšave.

MG od + Gabriela Jakubecová 

Foto: Peter Poboček

 

Čítať 458 krát Naposledy zmenené streda, 30 august 2023 10:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!